Reprezentantii a 19 magzine online romanesti s-au constituit in Asociatia Romana a Magazinelor Online (ARMO), care va sustine interesele membrilor sai si vrea sa intocmeasca un Cod de Bune Practici si un program de atestare a magazinelor. Presedinte este Marius Ghenea, iar vicepresedinte, Radu Apostolescu. Intr-un raport publicat anul trecut de Comisia Europeana cateva magazine online romanesti au fost prezentate ca exemplu negativ din cauza ca au informatii insuficiente despre produse si pretul lor.

Din asociatie fac parte urmatoarele magazine online: www.123flori.ro, www.azerty.ro, www.cel.ro, www.comenzipc.ro, www.emag.ro, www.electrofun.ro, www.evomag.ro, www.fungift.ro, www.magazinultau.ro, www.marketonline.ro , www.mediadot.ro , www.pcfun.ro , www.pcgarage.ro , www.pro.ro, www.oktal.ro, www.sevensins.ro, www.shopit.ro, www.toyfun.ro, www.watchshop.ro.

Asociatia va elabora un Cod de Bune Practici pentru magazinele online din Romania si un program de atestare a magazinelor online conform cu acest Cod de Bune Practici. Conform acestui cod, magazinul care va incalca prevederile poate fi suspendat din asociatie.

"Conformarea cu acest Cod de Bune Practici va fi urmarita atent de noi ca si Asociatie, astfel incat sa oferim o referinta cat mai clara consumatorilor cu privire la magazinele online care poarta marca de incredere ARMO", a declarat Radu Apostolescu, vicepresedinte ARMO.

Intr-o ancheta facuta la nivel european de CE anul trecut cu privire la respectarea drepturilor consumatorilor de catre magazinele online au fost verificate 380 de magazine din 28 de tari, din care sase magazine erau din tara noastra. La toate au fost gasite nereguli precum: informatii incomplete de contact si informatii insuficiente despre unele produse, inclusiv in ceea ce priveste pretul final. Numele magazinelor nu au fost facut publice.

Si ANPC a luat la ochi unele magazine online fiindca exista cazuri cand preturile afisate sunt inselatoare si nu coincid deci cu cele pe care clientul va trebui sa le plateasca in final.