Compania Foxconn care asambleaza gadget-uri pentru mari producatori internationali precum Apple, Dell si HP promite ca va angaja inca 400.000 de oameni in China, astfel incat va ajunge la efective de circa 1,3 milioane la sfarsit de 2011, informeaza AFP. Foxconn a fost intens criticata pentru cum isi trateaza angajatii, in conditiile in care 13 oameni s-au sinucis anul acesta. Compania taiwaneza a crescut salariile, a redus programul maxim de lucru si spune ca face angajari tocmai pentru a mentine nivelul productiei.

Foxconn si-a scos angajatii la un mars pentru a le creste moralulFoto: Reuters

Foxconn are in prezent 920.000 de angajati si va ajunge peste un an si ceva la 1,3 milioane prin angajari facute mai ales in provinciile din centrul Chinei. Compania vrea sa reduca insa efectivele uzinei din provinvia sudica Shenzen de la 470.000 de oameni, la 350.000.

Producatorul spune ca va impune o limita maxima a orelor suplimentare ce pot fi lucrate de un angajat, mai ales ca cele 13 sinucideri din randul angajatilor au starnit un scandal international. Foxconn a fost acuzata ca nu-si trateaza angajatii ca pe niste fiinte umane si ca ii exploateaza peste limitele suportabilului, insa compania sustine ca sinuciderile nu au legatura cu mediul de la munca.

Drept replica, compania anuntase cresteri de 30% ale salariilor de la 1 iulie si de 70% pentru anumiti angajati, insa din toamna. Inainte de mariri, salariul de pornire al unui muncitor era de circa 130 - 140 dolari/luna, dar unii reuseau sa scoata dublu, lucrand insa multe ore suplimentare.