​Anuntul de joi al Intel ca va cumpara producatorul de solutii de securitate McAfee pentru 7,7 miliarde dolari a fost privit cu surprindere in piata, insa este o dovada ca amenintarile informatice pe dispozitive mobile vor fi o problema pe viitor, iar Intel estimeaza ca vor exista clienti pentru astfel de solutii. Insa, noteaza presa internationala, in prezent posesorii de smartphone-uri sau tablet PC-uri nu considera amenintarile informatice o problema, astfel ca Intel va trebui sa-i convinga ca au nevoie de solutii de securitate.

Achizitia McAfee e cea mai costisitoare din istoria Intel, iar suma este semnificativa, cu 60% peste pretul actiunilor McAfee la inchiderea sedintei bursiere de miercuri. Totusi, spre deosebire de alte tranzactii din IT-ul ultimilor ani, aici nu e un caz in care o companie puternica preia una subreda. McAfee a facut preluari in ultimii ani si nu e in agonie, chiar daca a pierdut ceva teren in lupta cu concurentul Symantec.

Pe de alta parte, noteaza Financial Times, citand analisti din piata, preluarea e semn ca Intel estimeaza ca amenintarile informatice pe diverse terminale mobile care se conecteaza la internet vor creste puternic. Pe smartphone-uri, televizoare, tablet PC-uri sau mici gadget-uri medicale vor trebui instalate solutii de securitate, spun cei de la Intel, iar achizitia McAfee va raspunde acestei nevoi, dar va permite companiei sa construiasca procesoare cu solutii de securitate integrate..

Pe de alta parte, posesorii de smartphone-uri nu sunt ingrijorati de virusi in masura in care sunt ingrijorati posesorii de PC-uri care au in general grija sa instaleze programe antivirus. S-ar putea sa fie o problema ca acesti posesori de mici gadget-uri mobile avansate sa fie convnsi ca au nevoie de solutii antivirus pentru care vor trebui sa si plateasca, noteaza Bloomberg.

Seful McAfee, Dave DeWalt, spune, citat de AFP ca pe viitor miliarde de mici terminale mobile se vor conecta la internet iar utilizatorii acestora risca sa ramana vulnerabili in fata amenintarilor informatice, astfel ca a sa companie isi va uni fortele cu Intel "pentru lupta cu noua generatie a problemei amenintarilor informatice". Totusi, Intel obtine in prezent mare majoritate a veniturilor din vanzarea de procesoare pentru PC-uri, segment in care nu va putea sa oblige producatorii carora le vinde aceste procesoare sa adopte si solutiile de securitate McAfee, noteaza Financial Times.

In orice caz, e clar ca Intel nu a cumparat o companie in agonie si se bazeaza pe faptul ca in cativa ani va fi nevoie de solutii de securitate pe dispozitive la care acum acest lucru nu e vazut ca necesar: smartphone-uri, televizoare care se pot conecta la internet sau tablet PC-uri.