​​Autoritatile indiene si-au extins in mod oficial presiunile nu doar asupra Blackberry, ci si asupra Google si Skype carora le cer sa instaleze servere in tara, motivand ca trebuie sa aiba acces la retele criptate pentru a monitoriza comunicarea, scrie AFP. Autoritatile din New Delhi sustin ca monitorizarea e necesara pentru a depista mesaje ce ar putea pune in pericol siguranta nationala, pe fondul conflictului din zona Kashmir si a pericolului producerii unor atentate.

Autoritatile sustin ca toate companiile care furnizeaza servicii de comunicatii in India trebuie sa aiba servere in aceasta tara pentru ca datele puternic criptate sa poata fi puse la dispozitia autoritatilor.

RIM, producatorul telefoanelor Blackberry, primise un ultimatum, iar pana la 31 august trebuia sa vina cu solutii ce permit autoritatilor sa monitorizeze comunicarea dintre utilizatoiri, in caz contrar compania fiind avertizata ca serviciile de mesagerie vor fi suspendate. RIM a venit cu solutii pe care indienii le testeaza acum, astfel ca ultimatum-ul a fost devansat cu doua luni.

Saptamana aceasta si Nokia anuntase ca va instala servere in India pentru a raspunde solicitarilor ferme ale autoritatilor, iar Google si Skype sunt alte doua companii vizate, India dorind sa aiba acces la convorbirile telefonice realizate prin internet, dar si la sistemul puternic codificat utilizat la Gmail.

Autoritatile de la New Delhi vor sa aiba acces la retelele puternic codificate utilizate de RIM si alte companii, producatorul telefoanelor Blackberry, motivand ca din cauza criptarii excesive, teroristii din Kashmir si nu numai pot comunica fara probleme. In plus, si la atentatele din 2008 de la Mumbai in care au murit 166 de oameni, telefoanele mobile au avut un rol esential pentru comunicarea intre cei care le-au pus la cale.