Totul a inceput pe 16 august cand Dell a facut o oferta de 1,15 miliarde dolari pentru a cumpara furnizorul de solutii de stocare 3Par, iar de atunci s-a pornit un razboi al ofertelor pe care l-a castigat pana la urma HP care va plati peste 2,3 miliarde dolari pentru compania cu 670 de angajati, scrie AFP. Spre comparatie, HP are peste 300.000, iar Dell, circa 95.000 de angajati.

3Par, miza importanta in lupta dintre HP si DellFoto: Reuters

La jumatatea lui august board-ul 3Par acceptase in principiu oferta Dell, o zi mai tarziu HP a facut o oferta superioara, a urmat replica Dell care a imbunatatit mult oferta, dar HP a venit din nou cu o suma mai mare, iesind castigatoare fiindca Dell a decis sa se retraga din cursa nebuna.

3Par va plati 72 milioane dolari catre Dell, asa cum a fost intelegerea daca ar fi existat o oferta mai buna de la alta companie. Practic, atat HP, cel mai mare producator de PC-uri, cat si Dell - locul trei in lume, voiau compania 3Par pentru a-si diversifica si mai mult obiectul de activitate in afara segmentului productiei de PC-uri.

In contextul in care cloud-computing-ul castiga masiv teren, astfel incat tot mai multe soft-uri si date sunt stocate online, 3Par a devenit o tinta importanta, insa sunt voci din piata care spun ca aceasta lupta in oferte are ca rezultat o supraevaluare a 3Par. Cifrele dovedesc acest lucru: inainte ca Dell sa vina cu prima oferta, o actiune 3Par valora sub 10 dolari, iar oferta castigatoare a HP este de 33 dolari/actiune.

3Par a fost infiintata in 1999 si furnizeaza sisteme de stocare a datelor pentru companii medii si mari. E de asteptat ca tranzactia sa fie terminata pana la finalul acestui an.

Spre comparatie, daca 3Par nu are nici 700 de angajati, trebuie precizat ca HP are peste 300.000, iar Dell, circa 95.000.