Autoritatile cehe pentru protectia datelor au interzis companiei Google sa continue colectarea de fotografii pentru serviciul de cartografiere Street View, intrucat aceasta activitate nu ar fi derulata conform legii, relateaza Reuters.

Oficiul pentru protejarea datelor cu caracter personal din Cehia a respins, pentru a doua oara, cererea Google de a continua captarea de imagini pentru serviciul Street View, de vizualizare panoramica a strazilor din aceasta tara.

Purtatorul de cuvant al Oficiului, Hana Stepankova, a explicat ca prin aceasta decizie nu se interzice totodata si utilizarea datelor deja inregistrate de Google, de cand aplicatia Street View a fost lansata in Cehia, in octombrie 2009.

"Nu avem certitudinea deplina ca informatiile sunt procesate in conformitate cu prevederile legii", a spus Stepankova, care a precizat ca discutiile privind folosirea acestor date vor continua, iar Google ar putea primi autorizatia necesara pentru aceasta activitate, daca aceasta va fi facuta in mod legal.

Filiala Google din Cehia a transmis, intr-un comunicat, ca va respecta decizia, dar a mentionat ca aceasta nu este una definitiva. "Vom continua sa cooperam indeaproape cu oficiul pentru protectia datelor si credem ca acest aspect va fi rezolvat in viitorul apropiat", spune compania.

Aplicatia Street View, care ofera imagini 360 de grade la nivelul strazii dintr-o serie de orase in 22 de tari, i-a creat multe probleme companiei Google, fiind acuzata in mod repetat ca a incalcat dreptul la intimitate al persoanelor.

Google a fost nevoita sa blureze imagini cu persoane, case sau masini dupa ce a fost chemata si in instanta.

Un scandal a izbucnit, in luna mai, in Germania unde autoritatile au cerut un audit pentru datele ce sunt colectate de pentru aplicatia Street View. Google admitea atunci ca pur si simplu - "din greseala" - a adunat in 30 de tari date confidentiale de la retele WiFi nesecurizate in urma parcursului masinilor care faceau poze pentru Street View, inclusiv in Romania.