​Sistemul de operare Windows 7 lansat in toamna trecuta ar putea detine in toamna lui 2011 jumatate din piata romaneasca a sistemelor de operare, pondere mai mult decat dubla fata de prezent, a spus Calin Tatomir, seful Microsoft Romania, la prezentarea bilantului anual al companiei. Microsoft Romania si-a majorat cu 3% afacerile in anul fiscal incheiat pe 30 iunie si pentru anul in curs estimeaza un avans de 6%. La capitolul nerealizari, Tatomir a admis ca inca nu se stie cand va ajunge oficial consola Xbox in tara fiindca sunt probleme cu credibilitatea sistemului de tranzactii online din tara.

Anul fiscal ce s-a incheiat in vara lui 2009 a fost primul din istoria filialei romanesti in care afacerile au scazut. Din iulie in noiembrie anul trecut afacerile companiei au continuat sa scada, insa din decembrie au reinceput cresterea, astfel ca intreg anul fiscal 2009 - 2010 a fost incheiat cu un plus de 3% la partea de cifra de afaceri.

"La nivelul anului fiscal curent estimam o crestere de circa 6% in conditiile in care piata computerelor s-a prabusit cu 25% la nivel national si 40% la segmentul producatorilor locali, iar economia nu si-a revenit asa cum ne-am fi asteptat", spune Tatomir care crede ca semestrul ianuarie - iunie al anului viitor va fi bun, cu crestere de 15%.

Ca produse noi, in toamna aceasta va fi lansat si noul sistem de operare pentru smartphone-uri, Windows Phone 7, iar compania are asteptari mari de la sistemul de operare Windows 7 (pentru PC-uri) in tara. Windows 7 a fost lansat in octombrie anul trecut, iar compania a spus ca a fost primit foarte bine.

"Cred ca Windows 7 va creste mult ca si cota de piata cand marile companii isi vor porta toate aplicatiile din XP/Vista in Windows 7. Exista niste reticente, sunt companii mari cu 10 - 20.000 de angajati care evident ca au reticente legate de Windows 7, iar in acest moment se petrece un proces de validare", a spus Calin Tatomir care estimeaza ca peste un an, Windows 7 ar putea ajunge sa aiba 50% din piata, de la o cota de 20% in prezent.

Seful Microsoft Romania a pus la capitolul nerealizari faptul ca inca nu se stie cand va fi adusa in tara consola Xbox alaturi de serviciul Xbox Live. El a spus ca sunt in continuare probleme cu credibilitatea sistemului de tranzactii online din tara, astfel ca mai e nevoie de munca de convingere la oficialii Microsoft de la varf. El a adaugat ca poate fi adusa si in prezent consola, separat ca gadget, insa Microsoft vrea sa o introduca pe piata numai cu magazinul online Xbox Live, iar acest lucru va mai dura.

Tatomir a spus ca in ultimii doi ani s-a schimbat 70% din board-ul de conducere al companiei, fiind angajati si manageri care au venit de la companii concurente precum HP, IBM si Oracle. Filiala romaneasca a numit pentru prima oara un strain in board-ul de conducere - este vorba de Michal Golebiewski care a lucrat 15 ani la filiala poloneza iar acum ocupa functia de manager de business, marketing si operatiuni la divizia din Romania.