Cea mai noua editie a shooter-ului online Medal of Honour se lanseaza vineri si in Romania, pretul pentru varianta de PC fiind 170 lei, in timp ce pentru consolele de jocuri pretul este de 250 lei, a anuntat compania Best Distribution. Pentru prima oara MoH nu isi mai plaseaza actiunea in al Doilea Razboi Mondial, ci in Afghanistan, lucru care a starnit controverse ce i-au determinat pe cei de la EA sa nu le mai permita jucatorilor sa fie de partea talibanilor. Si termenul "taliban" a fost scos din joc si inlocuit cu "Opposing Force".

Medal of Honour a starnit multe controverseFoto: Electronic Arts

Electronic Arts sustine ca jocul este inspirat din povestile soldatilor americani care au luptat in Afghanistan si spune ca tocmai de aceea are un grad deosebit de mare de autenticitate. In Romania, jocul costa 170 lei in versiunea pentru PC si 250 de lei pentru consolele PS3 si XBOX 360.

Prima editie a jocului a aparut acum 11 ani, iar de atunci MoH este - alaturi de Call of Duty produs de Activision - unul dintre cele mai apreciate shootere. Pana acum actiunea s-a desfasurat in timpul celui de-al Doilea Razboi mondial, insa la noua editie EA a decis sa aduca jocul mai aproape de actualitate, plasand actiunea in Afghanistan.

Tocmai de la acest aspect au pornit si controversele, fiindca era stabilit faptul ca jucatorii puteau alege sa fie de partea insurgentilor talibani, ceea ce insemna ca puteau omori soldati americani si britanici in joc. In SUA, Marea Britanie, Canada si Danemarca, EA a fost intens criticata pe motiv ca e de neconceput ca jucatorii sa poata alege sa fie de partea talibanilor cand in Afghanistan sunt peste 100.000 de soldati americani si britanici care lupta impotriva insurgentilor.

Inalti oficiali din SUA si Regatul Unit au cerut ca jocul sa nu mai fie comercializat. Pana la urma, cei de la EA au fost nevoiti sa cedeze, astfel ca jucatorii pot alege doar sa fie de partea fortelor Coalitiei, nu si de partea talibanilor. Nici numele Taliban nu mai apare in joc, fiind inlocuit de termenul "Fortele de Opozitie". Cei de la Electronic Arts au spus ca nu vor sa jigneasca pe nimeni prin acest joc si ca au facut modificarile la rugamintea familiilor unor soldati ucisi in Afghanistan.

Configuratia minima necesara pentru a juca MoH pe PC este urmatoarea:

Sistem de operare - Windows XP (SP3), Windows Vista (SP2), Windows 7

Procesor - Pentium D, 3.2GHz / Core 2 Duo, 2.0GHz / Athlon 64 X2

Memorie - 2GB RAM

Placa video de cel putin 256MB si chpset NVIDIA GeForce 7800 GT ; ATI X1900.

Spatiu pe HDD - 10GB