Sistemul de operare Android al Google e fragmentat fiindca este pe multe tipuri de telefoane si in prea multe variante, astfel ca dezvoltatorii au mult de furca, a spus seful Apple, Steve Jobs, la evenimentul de prezentare a rezultatelor comerciale. El a tinut sa precizeze ca s-au vandut mai multe iPhone-uri decat telefoane Blackberry si a atacat companiile care scot pe piata tablet PC-uri cu ecrane de 7 inch fiindca aceste ecrane sunt prea mici in comparatie cu iPad, astfel ca aceste produse sunt moarte inca din momentul lansarii, a spus Jobs, citat de The Guardian.

Steve Jobs si-a "tocat" rivalii cu rabadare si ironieFoto: Reuters

Jobs a atacat Google si considera ca platforma Android e prea fragmentata fiindca fiecare producator de telefoane care o foloseste incearca sa se diferentieze de ceilalti, astfel ca vine cu interfete diferite, lucru care induce confuzie in randul clientilor. El mai spune ca diferenta tine de faptul ca "la iPhone, toate terminalele functioneaza la fel" si mai spune ca Android nu este o platforma atat de deschisa cum spun unii si e nedrept ca platforma iPhone-ului sa fie caracterizata ca fiind "inchisa"

Jobs mai spune ca la Android fragmentarea pune dezvoltatorii in fata unor incercari grele din cauza ca anumite aplicatii merg doar pe anumite modele de telefoane, in opozitie cu situatia de la Apple unde "exista doar doua versiuni ale unei aplicatii, cea curenta, si cea care ii preceda". Jobs mai spune ca in timp ce la Apple gasesti toate aplicatiile pe magazinul online AppStore, la Google, Android Marketplace coexista cu diverse magazine ale operatorilor telecom, ceea ce face lucrurile mai complicate pentru utilizator.

Jobs nu si-a iertat nici rivalii din segmentul tablet PC, tinand in primul rand sa dezminta clar zvonurile cum ca va fi lansat un iPad de 7 inch. Jobs a spus ca tablet PC-urile de 7 inch sunt "moarte inca din momentul lansarii" fiindca ecranul este prea mic pentru ca astfel de dispozitive sa concureze cu iPad care are ecran de 9,7 inch.

El a tinut sa precizeze ca unii cred, in mod eronat, ca o tableta cu ecran de 7 inch vine cu 70% dintre beneficiile unui ecran de 10 inch, insa fiind vorba de o masuratoare in diagonala, o astfel de tableta mai mica vine doar cu 45% din beneficii. Jobs a fost ironic si a spus ca cei care scot tablet PC-uri cu ecran mai mic ar trebui sa dea la pachet si un smirghel pentru ca utilizatorii sa-si reduca degetele la un sfert din marimea initiala pentru a putea folosi usor interfata touch-screen. El crede ca un tablet PC nu poate concura cu un smartphone fiindca toti cei care isi cumpara tablete au deja un smartphone, iar mobilitatea acestuia nu va putea fi egalata de un tablet.

Seful Apple a mai sustinut ca desi concurentii au scos tablete cu ecrane mai mici si mai ieftine, tot nu au reusit sa vina cu preturi mai bune decat cele ale iPad. In plus, Jobs prezice esecul in masa al tabletelor cu ecran de sub 7 inch si crede ca vor fi DOA (Dead on Arrival, adica 'moarte inca din momentul lansarii) "Producatorii lor invata o lectie dureroasa cand vor vedea ca ecranele sunt prea mici, iar la anul vor fi nevoiti sa scoata produse cu ecrane mai mari, astfel ca ii vor abandona atat pe dezvoltatorii, cat si pe clientii care au fost adepti ai unui produs cu ecran de sapte inch (...) Ne asteapta vremuri distractive", a incheiat Jobs.

Jobs a facut declaratiile la evenimentul de prezentare a rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea in care veniturile au depasit 20 miliarde dolari, iar profitul a atins un nivel foarte bun de 4,3 miliarde dolari. Intre iulie si septembrie Apple a vandut 14,1 milioane de terminale iPhone, peste asteptari, in timp ce numarul de iPad-uri a fost sub asteptari, 4,2 milioane unitati.