Apple a lansat miercuri noua generatie a modelului sau ultra-portabil, MacBook Air. Noul model vine cu un design nou, diferit de modelele precedente, cu un accent mai mare pus pe durabilitate si ergonomie. Noua gama Air este disponibila in doua dimensiuni, cu un model de 11 inci si un model de 13 inci.

Noul MacBook AirFoto: Apple.com

Notebook-ul de 11 inci este cel mai mic Mac produs vreodata si are o greutate de doar un kilogram. Grosimea variabila masoara 1,7 cm in cel mai gros punct si doar 3 mm in cel mai subtire punct. Carcasa este construita dintr-o singura bucata de aluminiu, pentru o durabilitate crescuta, iar had-disk-ul este inlocuit cu memorie flash. Modelul de 11 inci este disponibil in varianta cu procesor Intel Core 2 Duo la 1,4 sau 1,6Ghz, cu o capacitate de stocare de 64 GB sau 128 GB si cu 2 sau 4 GB de memorie RAM. Display-ul are o rezolutie de 1366 x 768 de pixeli. In ceea ce priveste conectivitatea, Air-ul de 11 inci are doua porturi USB 2.0 si un conector Mini DisplayPort. Durata de viata a bateriei va fi de 5 ore in conditii obisnuite, iar pretul porneste de la 999 de euro in Europa.

Modelul de 13 inci este disponibil cu un procesor Intel Core 2 Duo la 1,83 Ghz sau 2,13 Ghz, cu 128 sau 256 GB de memorie flash si cu o baterie de 7 ore, la un pret de pornire de 1299 de euro. Pe langa doua porturi USB, in partea dreapta a laptop-ului se gaseste si un card-reader pentru carduri SD. Display-ul are o rezolutie de 1440 x 900 de pixeli, grosimea este aceeasi ca si incazul modelului de 11 inci, iar greutatea este de 1,3 kg.

Gratie sistemului de stocare flash, ambele sisteme vor avea capacitatea de a reporni imediat (instant-on) dupa ce au fost trecute in modul stand-by sau sleep.

Ambele calculatoare vin cu Mac OS X preinstalat, dar au capacitatea de a rula si Windows, fie ca un sistem de operare separat, fie intr-o fereastra in cadrul Mac OS.