Romania ocupa si in al doilea trimestru locul intai pe plan european si patru in lume in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, fiind devansata doar de Coreea de Sud, Hong Kong si Japonia, arata cea mai noua editie a raportului State of the Internet, intocmit de compania Akamai. Viteza medie a conexiunilor internet pe plan mondial este de 1,8 Mbps, in Romania este 6,8 Mbps, iar in Coreea de Sud este 17 Mbps. In plus, cinci orase romanesti se afla in topul primelor 100 de orase la nivel mondial cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor la internet, iar Constanta ocupa locul secund in Europa, fiind devansata doar de orasul suedez Umea.

Top zece tari cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor la "net"Foto: Akamai

Coreea de Sud a ramas lider detasat cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 17 Mbps, crestere de 38% fata de primul trimestru. Hong Kong si Japonia au viteze de 8,6 Mbps, respectiv 8 Mbps, iar Romania 6,8 Mbps, crestere de 7% fata de primul trimestru din 2010. Olanda, Letonia si Suedia ocupa locurile urmatoare in top 10, cu viteze medii de peste 5,5 Mbps, iar clasamentul e incheiat de Cehia, Belgia si Danemarca.

Per total, in Romania 48% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar In Coreea de Sud proportia e de 75%. Interesant e ca si Republica Moldova a urcat mult, astfel ca 34% dintre conexiunile de acolo sunt de peste 5 Mbps, rezultat care o plaseaza pe locul noua in clasamentul in functie de acest procentaj. In Japonia 60% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 43%, iar in SUA, de 30%. La nivel mondial media este 22%.

Raportul contine si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet, in care apar si cinci orase din Romania. Astfel, Constanta ocupa locul 39 in lume, cu o viteza medie a conexiunilor de 8,5 Mbps, Iasiul ocupa locul 54, Timisoara este pe 67, iar Cluj si Bucuresti sunt pe 92, respectiv 93. Primele zece orase din clasament sunt sud-coreene, lider fiind Masan, cu viteza medie a conexiunilor de 20,9 Mbps. Cel mai bine clasat oras european e pe locul 20, Umea, din Suedia, iar al doilea este Constanta.

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in al doilea trimestru al anului peste 500 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.