Igor Gusev este considerat unul dintre cei mai prolifici spammeri din lume. Politia rusa a decis sa-l aresteze. Din acel moment, Gusev a fugit si este cautat in intreaga lume, iar numarul mesajelor spam la nivel mondial a scazut cu aproape o cincime, relateaza France 24.

Mesajul afisat de SpamItFoto: www.spamIt.com

Igor Gusev este cautat de mai multe zile, sub acuzatia de publicitate facuta unor produse farmaceutice, fara a fi farmacist, si de a fi presedintele unei societati - Despmedia - care nu exista, din punct de vedere legal.

Expertii considera ca Gusev este responsabil pentru aproape 20% din mesajele spam trimise in intreaga lume. Acest tanar de 31 de ani risca o pedeapsa de maxim cinci ani de inchisoare.

"Le roi est mort! Vive le roi!"

Unul dintre principalele site-uri ale prezumtivului rege al spamului, care promoveaza Viagra falsa, SpamIt.com, a disparut brusc de pe internet in 1 octombrie.

Cine incearca acum sa acceseze siteul Spamit.com poate vedea pe aceasta pagina urmatorul mesaj: "10.10.10 Le roi est mort! Vive le roi!"

A doua zi dupa inchiderea site-ului, societatile specializate in securitatea internetului, precum Kapersky Lab, au observat o scadere masiva a spamului in intreaga lume. "Ponderea spamului in mesagerii a cazut de la 61% la 45% de la inceputul lunii", confirma Kapersky Lab.

Igor Gusev a facut o adevarata avere profitand de legislatia laxa din Rusia in materie de spam. Cotidianul Kommersant afirma ca SpamIt a acumulat beneficii de 120 de milioane de dolari, iar Igor Gusev a strans un profit de 2 milioane de dolari din miliardele de spamuri pe care le trimitea zilnic.

Un cadou pentru Schwarzenegger?

De fapt, Igor Gusev nu este autorul majoritatii mesajelor false care invadeaza mesageriile online din intreaga lume. El este banuit ca a incitat o armata de internauti sa trimita aceste mesaje, in schimbul unui comision. Acesti internauti au utilizat calculatoare controlate de la distanta - botnet - pentru a face mai dificila localizarea lor.

O masinarie bine unsa care a inceput insa sa se gripeze in octombrie 2009. Unul dintre site-urile legate de SpamIt, Spamdot.biz, a redirectionat brusc toti vizitatorii spre portalul temutelor servicii secrete ruse, FSB. Un mesaj de avertizare, urmat o luna mai tarziu de o declaratie a asociatiei ruse pentru telecomunicatii vizand lansarea unei campanii masive impotriva spamului.

Ofensiva autoritatilor ruse fata de spamming s-a intensificat in vara lui 2010. Presedintele Dmitri Medvedev s-a deplasat in iunie in California, unde s-a intalnit cu actorii majori ai noilor tehnologii din Silicon Valley, inversunati adversari ai spamului.

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, s-a deplasat la randul sau in Rusia in 10 octombrie, insotit de o delegatie de presedinti ai societatilor specializate in comertul electronic. Unii au considerat ca aceasta vizita, la doar zece zile dupa inchiderea SpamIt, nu este intamplatoare: autoritatile ruse au decis sa-l vaneze pe cel mai celebru spammer in semn de cadou de bun venit pentru delegatia americana.