​Romania nu are in plan sa introduca in urmatorii ani o lege precum cea din Franta unde cei care pun la comun pe internet cantitati mari de continut piratat risca sa ramana pana la un an fara conexiune de internet, a spus pentru HotNews.ro, Dan Bucur, directorul Directiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei. Franta a fost o exceptie in UE care nu agreaza o astfel de lege, iar Romania are oricum deja pedepse aspre pentru pirateria online, mai spune Bucur. Legea franceza a inceput sa se aplice de luna aceasta dupa multe controverse legate de libertatea comunicarii pe internet.

"Franta este un caz aparte si nu ne comparam cu ei. Asa cum spuneam, regimul sanctionator din Romania este printre cele mai ridicate din Europa iar in multe state exista principiul oportunitatii si se prefera ca resursele sa fie alocate pentru cercetarea marilor fraude, nu pentru prejudicii mici" a explicat comisarul sef Bucur.

Franta a inceput sa aplice in octombrie, dupa aproape doi ani de controverse, asa numita "lege Hadopi", supranumita si legea "celor trei lovituri" care poate sa-i lase chiar si fara conexiune internet pe cei care fac file-sharing masiv cu continut piratat pe internet. In prima etapa, utilizatorul care pune la comun mult continut protejat de drepturi de autor primeste un mail de atentionare, iar in a doua etapa i se va expedia o scrisoare oficiala. Daca in contiuare utilizatorul incalca legea, instanta poate decide, pe baza probelor depuse la dosar, suspendarea conexiunii la internet pe o perioada intre doua luni si un an, interval in care abonatul trebuie sa achite in continuare facturile la internet.

La noi asa ceva nu se poate aplica in urmatorii ani, spune comisarul Bucur care precizeaza ca si evolutia legislatiei e influentata de acquis-ul comunitar "Atat timp cat UE nu ia masuri de natura asta, nici noi nu le vom lua, iar daca atitudinea in UE se modifica, noi ne vom alinia. Franta a fost o exceptie si nu s-a bucurat de mare popularitate in mediul de specialitate si nici in alte tari. Pedepsele sunt destul de aspre la noi, iar numarul de dosare este destul de mare (...) Nu poti sa faci lucruri iesite din comun intr-un mediu comunitar", spune Bucur.

Monica Pop, procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, a spus ca nu s-a ajuns la discutarea unor astfel de solutii in cadrul grupului de lucru creat pe domeniu. Ea a subliniat ca exista o mare problema cu o astfel de lege: pericolul reducerii libertatatii comunicarii pe internet. "Intotdeauna trebuie gasit un echilibru pentru ca obiectiile s-au bazat pe liberul acces la cunoastere si cred ca se poate recurge la solutii extreme doar cand nu mai ai alte solutii, dar pana la a lua astfel de masura se pot aplica solutii care exista deja in lege", e de parere Monica Pop.

In Franta, legea Hadopi a intrat in vigoare modificata, dupa ce s-a hotarat ca autoritatea de resort, numita Hadopi, nu are dreptul sa decida interuperea conexiunii de internet, ci numai instanta poate lua o astfel de decizie.