Comisia Europeana intentioneaza sa adapteze legislatia europeana privind protectia datelor personale la noile tehnologii, in special prin introducerea unor noi prevederi privind internetul - relateaza France Presse. Actuala directiva privind protectia datelor nu a mai fost modificata din 1995, pe cand internetul nu era atat de mult exploatat. Comisarul Viviane Reding a anuntat deja ca vrea sa ofere internautilor un control real asupra informatiilor personale, acestia urmand sa poata, de exemplu, sa autorizeze utilizarea datelor lor atunci cand navigheaza pe internet.

Totodata, cei care folosesc internetul ar putea sa dispuna de un "drept la uitare" atunci cand datele lor nu mai sunt necesare sau cand doresc sa le stearga,.

Noile reguli vor fi folosite in mod special pentru servicii online precum reteaua de socializare Facebook, unde oricine isi poate expune viata fara a putea controla vreodata consecintele. In acest fel, s-ar putea evita polemici de genul celei declansate de programul "Street View", in cadrul caruia gigantul Google fotografiaza orase intregi in detrimentul locuitorilor lor.

Dupa ce va fi dezbatut public (cel mai probabil, pana la mijlocul lunii ianuarie, anul viitor), acest proiect va fi propus guvernelor din UE si europarlamentarilor.

De altfel, protectia vietii private este un subiect sensibil pentru europeni. De altfel, responsabilii Uniunii Europene negociaza de mai multi ani cu Statele Unite pentru un control mai eficient al datelor colective, in special pentru a lupta impotriva terorismului.