Credeti ca mai exista cineva care ar putea pune la indoiala succesul Apple de cand Steve Jobs a preluat conducerea? Evident ca nici un om care are cat de cat habar de ce se intampla pe aceasta planeta nu ar putea contesta acest lucru. Si, cu toate acestea mi-am pus o intrebare asupra motivelor pentru care Jobs a iesit la atac acum aproape o luna, la prezentarea rezultatelor financiare ale Apple.

Jobs a avut un atac similar asupra celor de la Adobe pe care i-a facut lenesi, sugerand ca sunt oarecum in urma timpurilor. Si dupa aceasta a luat decizia de a opri (prin nelivrarea tehnologiei de decodare) furnizarea de continut flash catre iPhone. Personal am considerat acea decizie mai mult decat proasta intrucat nu a facut altceva decat sa limiteze accesul utilizatorilor platformei sale catre o groaza de informatii. Motivatia lui Jobs a fost cat se poate de fragila: chipurile, ceea ce face flash-ul poate fi facut si cu HTML5. Numai ca, in aceasta ecuatie e o mica problema: deocamdata HTML5 e foarte putin prezent. Si e normal sa se intample asa deoarece noile specificatii au nevoie de o perioada de maturizare. Spre deosebire de Jobs, cei de la Google au amanat lansarea propriului sistem de operare din aceasta cauza.

Ca decizia lui Jobs de a nu suporta flash-ul este proasta a fost demonstrat de Skyfire. Daca n-ati auzit pana acum de acest browser si aveti mania navigarii de pe dispozitivul mobil, cred ca e timpul sa-l incercati. Din punctul meu de vedere, Skyfile e de departe cel mai bun browser. Suporta practic orice tehnologie si nu-ti face telefonul/dispozitivul mobil inutilizabil. Smecheria folosita e una cat se poate de simpla: in loc sa folosesti hardware-ul telefonului pentru a decoda paginile web, acest lucru este pasat serverului Skyfire, iar ceea ce vezi este similar unei sesiuni remote pe propriul sistem. Avantajul e ca beneficiezi de o experienta web totala, iar streaming-ul, aplicatiile complexe s.a.m.d. devin chestii banale pe dispozitivul tau mobil. Ei bine, numai promisiunea ca Skyfire va readuce Flash-ul pe iPhone a blocat App Store-ul. Cererea pentru aplicatia mentionata a fost uriasa, iar pentru Steve Jobs este o lectie usturatoare. Credeti ca va mai folosi cineva browserul lui Jobs? Nu stiu de ce tind sa cred ca va cadea in dizgratie, devenind o aplicatie secundara, utilizata numai de ciudatii incapabili sa-si instaleze noul browser.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.