Compania suedeza People of Lava a scos la vanzare in tara scandinava primul televizor care ruleaza sistemul de operare Google Android si permite utilizatorilor sa vizioneze pagini internet pe un ecran de 55 inch, scrie The Wall Street Journal. Pe televizorul care costa circa 4.200 euro sunt disponibile momentan doar 20 de aplicatii, insa compania spune ca numarul va ajunge la 1.000 pana la finalul anului. Producatorul estimeaza ca va vinde in valoare de peste 20 milioane euro la anul si spune ca are nevoie de 10 milioane euro pentru a intra pe o piata mare precum cea americana.

Televizorul Scandinavia ruleaza Android 1.5Foto: People of Lava

People of Lava anuntase in septembrie ca urmeaza sa lanseze un televizor care ruleaza sistemul de operare Android, iar terminalul numit Scandinavia tocmai a fost lansat in Suedia, iar in varianta cea mai mare are ecran de 55 inch, cantareste 42 kg si costa cam 4.200 euro. Exista si versiuni cu 42, respectiv 47 inch.

Christian Svantesson, seful companiei spune ca televizorul are un mare avantaj fata de alte modele concurente ce se pot conecta la internet si anume faptul ca utilizatorul e liber sa vada ce pagini vrea, si poate sa descarce continut ca pe un laptop sau smartphone si nu este limitat la anumite aplicatii web preinstalate cum se intampla la alte televizoare cu acces la internet.

Totusi, exista cateva parti negative: sunt disponibile doar 20 de aplicatii in prezent deoarece ia timp sa adaptezi aplicatia pentru un ecran mare, iar alte minusuri tin de pretul foarte mare dar si de versiunea veche de Android prezenta pe TV-uri (1.5). Compania a anuntat in aprilie ca va dezvolta televizoare cu Android si le-a prezentat in premiera in septembrie.

Seful companiei suedeze spune ca televizorul conectat mereu la internet va deveni in cinci ani ceva obisnuit in multe gospodarii. In plus, companii precum Google, Samsung sau Philips au lansat televizoare ce se pot conecta la internet, insa deocamdata numarul terminalelor vandute este mic.