Anul acesta aproape 35% din PC-urile existente pe plan mondial au fost infectate cu diverse tipuri de malware, iar 5% dintre ele au fost infectate cu antivirusi falsi (rogueware) care au generat in total venituri lunare de 34 milioane dolari hackerilor, arata un studiu al producatorului de solutii antivirus Panda Security. Compania spune ca fenomenul falsilor antivirusi a luat amploare si numai anul acesta a fost creat 40% din volumul de antivirusi falsi produsi in toate timpurile.

Programele false de antivirus au aparut acum patru ani, insa fenomenul a luat amploare in 2010 pentru ca este o activitate extrem de profitabila. Fiecare noua victima a unei inselatorii cu un antivirus fals permite hackerilor sa faca bani prin vanzarea de licente antivirus pe care utilizatorii nu le vor primi de fapt niciodata, prin furtul de date ale cardului de credit si vanzarea lor pe piata neagra sau folosirea lor pentru a face achizitii online.

Cel mai des intalnite programe rogueware sunt: SystemGuard2009, MSAntiSpyware2009, MalwareDoctor, AntimalwareDoctor si AntiVirusPro2010.

Chiar daca afacerile frauduloase cu rogueware au fost raportate pentru prima data in 2006, de fapt abia in 2008 acest tip de cod malitios a inceput sa se raspandeasca, spun cei de la Panda.

Odata ce au infectat un sistem, aceste aplicatii incearca sa se dea drept solutii antivirus care detecteaza sute de amenintari de pe computerul victimei. Atunci cand utilizatorul incearca sa elimine amenintarile, i se cere sa cumpere licenta "completa" a produsului si de foarte multe ori acestia cad in capcana si sfarsesc prin a face acest lucru. Cu toate acestea, odata ce vor cumpara licenta, ei nu vor mai auzi niciodata de "vanzator", ramanand cu un antivirus fals pe computerul lor.

Panda Security a fost fondata in urma cu 20 de ani la Bilbao (Spania), iar de atunci si-a diversificat gama de solutii IT si concureaza cu nume precum Symantec, McAfee, Kaspersky si Trend Micro.