Viermele informatic Stuxnet descoperit in iunie poate fi responsabil pentru decalajele aparute in programul nuclear iranian fiindca e foarte posibil sa fi atacat centrifugile utilizate pentru imbogatirea uraniului, a spus fostul vicepresedinte al Agentiei Internationale de Energie Atomica, citat de BBC. Virusul a fost caracterizat de unele companii de securitate ca fiind primul virus gandit sa destabilizeze instalatii industriale de proportii, insa multi spun ca se exagereaza, iar Iranul a negat mereu ca programul sau nuclear ar fi fost afectat de Stuxnet.

BBC il citeaza pe Olli Heinonen care pana in august anul acesta a fost director adjunct al IAEA (Agentia Internationala de Energie Atomica) care spune ca exista mai multe motive care au facut ca programul nuclear al Iranului sa fie decalat. Printre cauze se numara complexitatea constructiei de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, dar si viermele Stuxnet.

Heinonen spune ca nu e 100% sigur ca Stuxnet este un factor, insa multe lucruri arata asta, mai ales ca in ultimele luni circa 160 de centrifuge de la diverse centrale nucleare iraniene au avut probleme tehnice.

Viermele Stuxnet a fost descoperit in iunie, iar despre el s-a scris ca ar fi unul din cei mai puternici virusi informatici din istorie fiindca a fost gandit sa puna la pamant instalatii industriale extrem de complexe.

Unii specialisti au avansat teoria cum ca Stuxnet e practic o arma de cyber-terorism dezvoltata de anumite state ce au ca scop clar sa afecteze in mod serios infrastructura din alta tara. Practic, spre deosebire de un vierme informatic clasic, Stuxnet pare sa aiba puterea de a impiedica functionarea infrastructurii unei tari (centrale, uzine, retele de electricitate).

Compania de securitate Symantec a publicat un raport in care mentioneaza ca Stuxnet poate actiona asupra motoarelor centrifugelor din centralele nucleare iraniene, find in stare sa le accelereze atat de mult incat operatiunea de imbogatire a uraniului sa fie grav perturbata.

Pe de alta parte, sunt firme de securitate care spun ca Stuxnet a fost prezentat in mod exagerat si ca nu exista dovezi convingatoare ca acest "vierme" ar fi afectat centrale nucleare. In plus, Iranul a negat mereu ca programul sau nuclear a fost decalat din cauza Stuxnet.