In Taiwan se lucreaza intens la pregatirea in vederea productiei de serie a unor ecrane flexibile extrem de subtiri care sa fie folosite mai intai la cititoare de carti electronice si apoi la alte dispozitive mobile, scrie PC World. Ecranele dezvoltate de producatorul AU Optronics si Institutul Taiwanez de Cercetare in Tehnologii Industriale au grosimea unei foi de hartie, sunt foarte rezistente si se pot indoi. Pentru inceput vor fi realizate doar ecrane monocrome pentru e-readere, insa cu timpul tehnologia ar putea fi adaptata si pentru ecrane mult mai performante pentru smartphone-uri.

Initial se lucreaza la productia de ecrane monocrome potrivite cititoarelor de carti electronice, iar avantajul este ca aceste ecrane sunt usoare, rezistente si extrem de flexibile, ideale pentru folosirea in scoli si licee unde in general e nevoie de dispozitive rezistente la soc.

Cei de la AU Optronics spun ca productia ar putea incepe in primele luni din 2011 si adauga ca marele avantaj tine de faptul ca tehnologia exista deja, astfel ca nu sunt necesare investitii de sute de milioane de dolari pentru a modifica o fabrica.

O mare problema, spun taiwanezii, este adaptarea acestor ecrane, astfel incat sa poata deveni senzitive (touch-screen), iar pasul urmator tine de aplicarea tehnologiei pentru display-uri extrem de luminoase precum ecranele de tip AMOLED intalnite in prezent la smartphone-uri de top.

Ecranele flexibile ar putea avea utilizari interesante, de la harti electronice pliabile, pana la diverse dispozitive medicale de monitorizare ce pot fi prinse pe corp cu usurinta datorita maleabilitatii lor.

Un obstacol pe care asiaticii au trebuit sa il depaseasca tinea de procesul de fabricatie al acestor ecrane subtiri si flexibile care, pentru a nu se deforma, a trebuit sa fie puse pe o placa de sticla in timpul fabricatiei. Problema a fost insa ca atunci cand display-urile erau gata, ramaneau lipite pe foaia de sticla, iar dezlipirea s-a putut face doar dupa schimbarea procesului de fabricatie prin adaugarea la inceput a unei solutii speciale pe plansa de sticla.

Ca la orice tehnologie noua si aici e clar ca vor trece ani buni pana la raspandirea ei, insa o data cu cresterea productiei va scadea per total si pretul.