Vanzarile mondiale de computere vor creste cu 14,3% in 2010, depasind 352 de milioane de unitati, o cifra record dar sub asteptari, totusi, din cauza concurentei tabletelor gen iPad, arata un studiu al firmei de cercetare Gartner, citat de AFP.

Aceste previziuni sunt revizuite in scadere, in conditiile in care estimarile din septembrie vorbeau despre o crestere de 17,9%.

Pentru 2011, studiul estimeaza un numar de 409 milioane calculatoare vandute, respectiv "o crestere de 15,9% in comparatie cu 2010". Si aceste previziuni sunt revizuite in scadere, fata de estimarea initiala de +18,1%.

Revizuirea cifrelor este cauzata "intr-o proportie deloc neglijabila de interesul sporit al utilizatorilor pentru tablete precum iPad", subliniaza Ranjit Atwal, director de cercetari la Gartner.

"Piata PC-urilor va suferi impactul aparatelor precum tablete sau smartphones din generatia urmatoare", care ar putea deveni nu "complemente ci substitute" ale computerelor, adauga Raphael Vasquez, analist la Gartner.

In ceea ce priveste serviciile oferite, tabletele "vor semana din ce in ce mai mult cu PC-urile in anii urmatori si vor deturna interesul consumatorilor pentru computere", estimeaza compania.

Si totusi, "PC-urile sunt considerate in continuare drept o necesitate", dar industria computerelor este "incapabila sa inoveze de o maniera semnificativa", subliniaza un alt analist al Gartner, George Shiffler.

Pietele emergente vor continua in continuare sa achizitioneze computere si "vor reprezenta peste 50% din aceasta piata pana la finele lui 2011", estimeaza firma de cercetare.