Atacul cibernetic impotriva motorului de cautare Google, realizat in decembrie 2009, a fost orchestrat de un membru al guvernului chinez, se arata intr-o telegrama confidentiala a diplomatiei americane, prezentata de WikiLeaks, relateaza RIA Novosti.

Potrivit telegramelor diplomatilor americani, atacul, comandat de un inalt responsabil al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez, "a fost 100% de natura politica si nu a avut nicio legatura cu concurenta motoarelor de cautare chinezesti".

In ianuarie 2010, Google a anuntat ca a fost victima unei serii de operatiuni de spionaj cibernetic. In acest fel, s-a reusit sustragerea de date personale si de mesaje private care apartineau disidentilor politici din China. Google a calificat atacul drept politic si a sustinut ca provine din China.

In data de 1 decembrie, autoritatile chineze au blocat accesul la WikiLeaks, care a anuntat ca va dezvalui circa 250.000 de telegrame diplomatice americane, dintre care unele implica si China. Purtatorii de cuvant ai guvernului de la Beijing au refuzat sa comenteze continutul documentelor publicate de site.