​Compania care a lansat acum doi ani NORC, primul serviciu care ofera imagini panoramice la nivel de strada in Romania, spune ca intrarea Google cu Street View pe piata noastra nu e un lucru ingrijorator, ci unul asteptat de mult timp, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre fondatorii companiei eXtreme Soft Group, Lucian Neagu. El a mai spus ca serviciul de imagini panoramice nu genereaza venituri companiei, ci e complementar cu altele aflate in portofoliu. Intrebat daca Google s-a aratat interesata sa cumpere NORC, Neagu a precizat ca nu, si a tinut sa adauge ca ar fi fost riscant si gresit ca business-ul companiei sale sa fie construit cu gandul ca intr-o zi Google o va cumpara.

Exemplu de panorama NORC: Calea Victoriei Foto: Captura NORC

"Stiam ca va veni ziua cand Google va lansa Street View, asteptam momentul inca de acum doi ani, am aflat apoi ca masinile lor sunt pe strazi (...) Ideea este ca nu am fost prinsi nepregatiti, era un moment despre care stiam ca va veni inca din momentul cand am deschis business-ul nostru", a spus Neagu, unul dintre fondatorii companiei eXtreme Soft Group.

NORC, lansat in 2008, este primul serviciu care ofera fotografii panoramice la nivel de strada in Romania, acoperind in prezent peste 70 de orase si o retea vasta de drumuri nationale. In aceasta vara NORC a lansat si imagini panoramice cu Delta Dunarii. NORC are imagini panoramice ce acopera 12.000 km in tara, peste 90% dintre acestia fiind in orase. Compania mai are panorame din alte cinci tari din regiune.

"Un impact va exista, insa din punctul nostru de vedere, serviciul de tip street view este complementar cu celelalte pe care le oferim (...) e un serviciu adiacent", spune Neagu, care a explicat ca fotografiile din Romania si celelalte tari din regiune au fost realizate cu sase masini care au mers cu o viteza de maxim 30 - 35 km/h pentru ca panoramele sa iasa bine. Oficialul eXtreme Soft a spus ca NORC in sine nu genereaza venituri, ci compania isi obtine grosul profiturilor prin sectiunea de anunturi imobiliare.

Intrebat daca Google s-a aratat vreun moment interesata sa cumpere NORC, Neagu a spus ca nu s-a pus problema. "Am fost des intrebati daca am creat business-ul pentru a ajunge sa fim cumparati de Google. Raspunsul este nu, pentru ca ar fi fost prea riscant sa faci o afacere doar in speranta de a fi cumparat de Google".

Managerul conchide ca nu e deloc usor sa ai concurent o companie cu resurse precum Google, insa existenta competitiei in orice domeniu duce la servicii mai bune.

eXtreme Soft Group S.R.L a folosit pentru NORC autovehicule pe care s-au montat dispozitive de fotografiere panoramica ce sunt utilizate in corelatie cu un sistem GPS. NORC are imagini panoramice din mai multe tari central si est - europene, cum ar fi Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia si Rusia.

Compania spune ca incepe sa refaca panoramele, astfel ca, spre exemplu, fotografiile din Bucuresti sunt din 2009, mai noi decat cele din alte orase. La fel ca si pe Google Street View, cei care doresc ca proprietatile sa fie estompate in panorame pot cere asta, insa Lucian Neagu spune ca numarul cererilor a fost foarte mic in Romania, insa mai mare in Austria unde "cultura germanica" isi spune cuvantul.