LOIC ("Low Orbit Ion Cannon") este o aplicatie dezvoltata de hackerii afiliati 4Chan conceputa pentru lansarea de atacuri tip Distributed Denial of Service (DDoS), in momentul in care este folosit in masa de mii de utilizatori anonimi. Asa cum s-a intamplat cu Visa.com si Mastercard.com, spre exemplu, scrie site-ul specializat Gizmodo.com.

Un astfel de atac a fost lansat si asupra site-ului HotNews.ro in vara acestui an.

Este o aplicatie simpla...

Ideea din spatele LOIC este ca iti permite sa participi la atacuri chiar daca nu ai nicio idee despre piratare. Descarci o copie a LOIC (disponibila pentru Windows, Mac, si Linux), alegi tinta (un URL sau o adresa IP) si dai enter.

...care poate fi controlata de un user cheie...

Versiunea pentru Windows are o optiune care iti permite sa te conectezi la un server Internet Relay Chat, permitand altcuiva - sa spunem adminii Anon din spatele Operation Payback, campania care loveste in prezent Visa, Mastercard si alte organizatii financiare, ca represiune pentru stoparea legaturilor cu Wikileaks - sa controleze ce site-uri vor ataca toti clientii LOIC.

A acorda unui hacker control asupra PC-ului tau poate parea periculos, dar, avand in vedere ca LOIC este un program open source, sansele de a contacta un virus sunt minimale.

...pentru a lansa pachete imense de cereri ...

LOIC transforma de fapt conexiunea la retea a computerului intr-o multitudine de cereri directionate spre un server tinta. De unul singur, un computer genereaza rareori suficiente cereri TCP, UDP sau HTTP pentru a coplesi un server.

Dar in momentul in care mii de utilizatori ruleaza LOIC in acelasi moment, valul de cereri devine coplesitor si reuseste sa inchida un server complet, or sa impiedice rezolvarea cererilor de raspuns.

...cu riscuri minime din partea utilizatorului.

Pentru ca atacurile DDoS inchid serverele - cel putin atunci cand functioneaza asa cum trebuie - fisierele log care in mod normal ar inregistra orice cerere in mod normal nu vor functiona. Si chiar daca ar functiona, utilizatorii LOIC pot pretinde pur si simplu ca PC-ul lor a fost infestat de un virus...