Site-urile catorva filiale europene ale retailer-ului Amazon au fost inactive duminica timp de o jumatate de ora din cauza unor defectiuni hardware la centrul de date, compania excluzand posibilitatea ca problemele sa fi aparut in urma atacurilor unor sustinatori ai Wikileaks, relateaza Reuters. Joi gruparea sustinatorilor Wikileaks supranumita Anonymous promitea un atac masiv la adresa amazon.com si ii invita pe doritori sa instaleze un program prin care aproape oricine putea lua parte la atac. Chiar si cu atat de multa publicitate, atacul a fost mult prea slab incat sa poata “pune la pamant” site-urile gigantului de online retail.

Site-urile din Anglia, Germania, Franta, Italia, Austria si Spania ale Amazon nu au putut fi accesate duminica seara pentru aproximativ 30 de minute pana in jurul orei 21:45 GMT, moment in care si-au revenit la normal. Amazon.com, site-ul din Statele Unite, nu a fost afectat. Un purtator de cuvant al Amazon Europa a spus ca nu a existat niciun fel de atac de tip “denial of service”, ci de vina au fost mici probleme tehnice aparute la centrul de date din Irlanda.

Multinationala de comert electronic Amazon.com este cel mai mare retailer online al SUA. Compania a fost fondata acum 15 ani si este cunoscuta in special pentru e-reader-ul Kindle lansat in 2007.

Gruparea de sustinatori ai Wikileaks autointitulata “Anonymous” a incercat, fara succes, in cursul zilei de joi sa faca inutilizabil site-ul retailer-ului Amazon.com. Vineri, Anonymus admitea prin intermediul contului de Twitter ca a renuntat sa atace Amazon.com fiindca atacul nu a avut forta necesara pentru a “da jos” site-ul si promitea ca se va concentra pe distribuirea de copii ale documentelor Wikileaks, nu pe atacuri cibernetice.

Gruparea atacase marti si miercuri site-urile Visa, Mastercard si PayPal dupa ce aceste companii au incetat sa opereze plati de la donatori in contul Wikileaks. Site-urile Visa, Mastercard si Paypal au fost inactive timp de cateva ore, afectand si platile din Romania.