​O companie care a cumparat una dintre fostele fabrici Polaroid din Olanda a vandut anul acesta peste jumatate de milion de filme foto clasice pentru aparate ce scot fotografiile instant si planuieste sa vanda de patru ori mai bine in 2011. Compania numita The Impossible Project s-a lansat in octombrie 2008 si a inceput sa produca filme pentru terminalele Polaroid, dupa ce faimosul producator de aparate foto a intrat in insolventa. Compania are insa dificultati sa se impuna pe o piata unde fotografia traditionala a devenit o raritate si nici nu a gasit toate materiile prime necesare productiei.

Compania cu sediul in Enschede, Olanda, fondata de fosti angajati Polaroid, incheie anul cu 30 de angajati, fata de cei 10 cu care a inceput in 2008. Desi obiectivul pentru 2010 era dublu: un milion de filme vandute, Florian Kaps, directorul “The Impossible Project” se declara optimist pentru anul viitor, noteaza Financial Times. Vanzarile nu au fost la nivelul asteptat din cauza unor probleme aparute incercand sa produca filme color, neavand initial materiile prime care erau folosite pentru producerea filmelor originale Polaroid.

Compania a ales intentionat un nume iesit din comun,“The Impossible Project”, pentru a caracteriza sarcina extrem de grea de a reintra pe o piata ce pare invechita si fara potential de viitor. Compania reconditioneaza aparate Polaroid si produce filme pentru fotografii instant, insa e pusa in fata unor dificultati tehnice si nu gaseste toate materiile prime necesare, fiind nevoita sa le produca ea insasi.

Publicul tinta e format din artisti si pasionatii de fotografie clasica. "Oamenii nu uita magia fotografiei clasice atunci cand se alatura revolutiei digitale”, e de parere Kaps. "Aceasta este o miscare care va continua”, a completat el.

Polaroid avea o tehnologie impresionanta pentru anii '80, dar noutatile tehnologice au adus la putere fotografia digitala, facand din vechiul film foto clasic o raritate aleasa doar de artisti si nostalgici. In plus, calitatea fotografiilor facute cu Polaroid-ul nu-i putea multumi si pe cei pretentiosi, insa tehnologia refuza sa moara.

Producatorul de electronice Polaroid anuntase in decembrie 2008 ca a solicitat intrarea sub protectia legii falimentului, pentru a facilita restructurarea companiei. Camerele pentru fotografia instantanee au fost cel mai important produs al Polaroid pana in februarie 2008, cand s-a luat decizia incetarii productiei acestui tip de camera foto in favoarea camerelor digitale.

Compania Polaroid a fost fondata in anul 1937 de Edwin H. Land, si este cunoscuta mai ales pentru fotografia instantanee. Aceasta a aparut in anul 1948, fiind pusa la punct chiar de fondatorul companiei, la inceput in alb/negru, iar din 1962 in culori.