De saptamana trecuta lucrurile incep sa se agite dinspre Google. Barfe indiscrete atent plasate, informatii chipurile confidentiale, clipuri haioase, adica intreg arsenalul premergator atacului de marketing pare a fi deja pus in functiune. Si aceasta in numele noului sistem de operare de la Google, Chrome OS.

Din cate ne amintim, Google a mai avut o tentativa de a scoate pe piata Chrome OS, dar a amanat lansarea motivand slaba prezenta a HTML5. Ceea ce este ciudat e ca nici acum HTML5 nu pare foarte prezent, dar, cu toate acestea, Google pare a fi apasat hotarat pedala de acceleratie. Motivul? Ei bine, par a fi mult mai multe motive pe care voi incerca sa le detaliez in continuare.

Personal cred ca noul sistem de operare este un element crucial in evolutia Google. Asa cum spuneam cu ceva vreme in urma, in scurt timp nu va mai conta sistemul de operare pe care-l ai pe calculatorul personal, ci serviciile pe care le vei accesa de pe net. Din acest punct de vedere, impunerea unui sistem propriu de operare poate fi calea cea mai scurta catre impunerea propriilor servicii din cloud. De asemenea, o alta tinta pe care probabil o urmareste Google este cea a publicitatii. Extinderea pietei de publicitate si la nivelul desktopului utilizatorului poate constitui o crestere substantiala a business-ului(cu toate ca, cel putin acum nu-mi dau seama cum vor implementa acest lucru fara a deranja utilizatorul).

Nu in ultimul rand, graba cu care se pregateste lansarea cred ca mai tine de un lucru: dorinta celor din Mountain View de a impune noul sistem de operare pe piata tabletelor. Chiar daca acest lucru a fost infirmat de responsabilii proiectului, graba cu care se pregateste lansarea pare a avea in spate dorinta de a prinde cat mai mult din piata tablet care este inca la inceput. Tabletele se muleaza cel mai bine pe modelul Chrome: sunt folosite in principal pentru mail, navigare si pentru accesarea serviciilor online. De asemenera, producatorii marketeaza puternic aceste produse ca dispozitive similare ebook reader-elor, ceea ce deschide portile unei bune integrari a Google Books.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.