​Arbitrul telecom din SUA - organizatia independenta FCC (Federal Communications Commission) - a aprobat un set de reguli menite sa garanteze principiul neutralitatii internetului, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential fata de alte tipuri, noteaza The Washington Post. Totusi, noile reguli sunt criticate puternic pe motiv ca se vor aplica doar pentru liniile fixe si nu si pentru internetul wireless care avanseaza masiv in contextul in care se vand atat de multe smartphone-uri si tablet PC-uri.

Cei cinci membrii ai comitetului FCC au votat in functie de apartenenta politica, astfel ca regulile au fost adoptate cu 3:2, voturile pentru venind de la democrati, iar cele impotriva, de la republicani. Regulile sunt gandite sa gaseasca un echilibru intre dorinta consumatorului ca internetul sa ramane "deschis" si interesele furnizorilor care vor ca anumite tipuri de continut sa fie privilegiate.

Practic, furnizorii de internet nu au dreptul sa faca discriminari intre diverse tipuri de continut si spre exemplu sa ofere continutul de pe propriile site-uri la o viteza mai mare, iar cele ale competitorilor, la una inferioara.

Crticile vin insa dupa ce setul de reguli aprobat face diferenta intre retelele fixe si internetul wireless, lasand companiilor care furnizeaza servicii de internet wireless mai multa libertate in a gestiona propriile retele.

Propunerea pe care FCC o adoptat-o e asemanatoare cu cea prezentata in vara de Google si Verizon care au sustinut ca sunt de acord cu neutralitatea internetului doar la liniile fixe, insa la wireless vor sa permita tarifarea diferentiata si prioritizarea unui anumit tip de continut.

Sustinatorii neutralitatii internetului spun ca pachetul adoptat de FCC ar fi trebuit sa contina reguli mai stricte care sa protejeze cu adevarat consumatorul si considera ca in forma actuala exista spatiu de manevra pentru ca unele reguli sa fie incalcate. Autoritatea spune insa ca a tratat in mod separat wireless-ul pentru ca retelele mobile evolueaza rapid si sunt supuse unor insemnate limitari de capacitate.

In general printre oponentii neutralitatii internetului se numara furnizorii de servicii web care sunt obligati sa investeasca masiv in hardware deoarece traficul pe internet a crescut enorm si tot mai multe dispozitive sunt online, tot mai multe pe site-uri de video streaming. Astfel de companii spun ca ar fi normal ca cei care platesc mai mult sa aiba prioritate, consecinta fiind ca pe site-uri foarte mari viteza va fi superioara, in timp ce pe paginile care nu sunt dispuse sa plateasca privilegiile, viteza va scadea.