​Fanii IT-ului se pregatesc sa asiste la o invazie a tablet PC-urilor, in special cu sistemul de operare Android, in timp ce in segmentul TV-urilor 3D vor intra modele record ca marime a display-ului, dar si unele la care nu e nevoie de ochelari speciali. Vor fi prezentate noi modele de televizoare ce se pot conecta la internet, noi smartphone-uri cu tehnologia de transfer super rapid LTE dar si electrocasnice care se vor conecta la internet pentru o mai buna comunicare cu proprietarii. Acestea sunt cateva dintre tendintele ce se vor manifesta la targul CES Las Vegas care se tine intre 6 si 9 ianuarie.

CES Las Vegas incepe in 6 ianuarieFoto: cesweb.org

Piata tabletelor se aglomereaza, Google Android are cel mai mult de castigat

In prezent Apple iPad detine peste trei sferturi din piata tabletelor, chiar daca are peste zece concurenti, insa anul acesta lucrurile au toate sansele sa se schimbe fiindca multi producatori anunta gadget-uri noi cu ecrane intre 6 si 12 inch.

Asus si Acer, companiile care conduc segmentul netbook-urilor, vor aduce primele tablete, Motorola va prezenta un dispozitiv cu noua versiune de Android, in timp ce un terminal foarte asteptat este tableta RIM Playbook care nu va folosi sistemul de operare Blackberry, ci o versiune speciala. E foarte posibil ca MSI, HTC LG si HP sa prezinte tablete, iar zvonurile indica si faptul ca Samsung ar putea aduce noi versiuni ale Galaxy Tab. E de asteptat ca versiunea 3.0 de Android sa fie prima optimizata pentru a rula pe tablete, astfel ca numarul modelelor ce vor rula sistemul va creste mult. Microsoft nu prea a reusit sa convinga producatorii sa utilizeze Windows pe tablete, iar toti cei care vand astfel de terminale mai au de lucrat la partea de convingere a publicului ca dispozitivele nu sunt doar niste smartphone-uri uriase, ci merita intr-adevar cumparate.

Televizoarele 3D continua sa fie un subiect la moda - mai mari, mai subtiri si chiar fara ochelari speciali

Televizoarele 3D au aparut acum un an pe piata, insa vanzarile nu au fost masive si din cauza preturilor extrem de mari si a cantitatii reduse de continut 3D. La targul CES, LG va aduce cel mai mare televizor 3D din lume, cu ecran de 72 inch si un cost estimat de presa a ajunge la circa 4.000 de euro cand va fi in magazine. Vor fi companii care vor expune ochelari universali ce pot fi utilizati la mai multe tipuri de televizoare, stiut fiind ca industria nu a standardizat acest aspect, iar multe perechi de ochelari speciali merg doar cu modelele unei singure marci. Toshiba a inceput in Japonia sa vanda un model de televizor 3D cu ecran de 12 inch la care nu ai nevoie de ochelari speciali pentru a percepe efectul de "adancime" a imaginii si e de asteptat sa vedem si alte modele mai mari aduse de companie. In plus, va aparea si o rama foto 3D la care nu ai nevoie de ochelari speciali.

La capitolul televizoare vor fi si noi modele care se pot conecta la internet, terminale care aduc mai degraba a desktop-uri cu ecran foarte mare, decat a televizoare clasice. E clar insa ca "mariajul" dintre televiziune si internet va deveni si mai strans, iar preturile vor mai scadea.

Smartphone-uri la care transferul de date este super rapid

CES nu e celebru pentru noutatile in domeniului telefoanelor, mai ales ca de obicei la acest capitol exceleaza Mobile World Congres Barcelona. Totusi, vor fi prezentate o serie de telefoane pe tehnologia LTE (tehnologie proto 4G, un fel de 3,9G) care permite transferul unei cantitati foarte mari de date la viteze extrem de bune, cam de zece ori mai mari decat la 3G. Trei mari operatori de telefonie mobila din SUA si-au actualizat retele pentru tehnologii de transfer rapid care se apropie de 4G, dar nu se incadreaza inca in definitia 4G. Totusi, la CES vor fi prezentate mai multe telefoane cu tehnologia LTE a Verizon, cu WiMax de la Sprint si cu HSPA+ a T Mobile.

Exista discutii legate si de MeeGo, un sistem de operare bazat pe Linux si dezvoltat de Nokia si Intel. Pentru MeeGo lucreaza si centrul de cercetare deschis de Intel in Bucuresti, insa sistemul poate fi utilizat pe smartphone-uri, tablete si netbook-uri. Pana acum, singurul mare producator interesat sa scoata o tableta cu MeeGo este Acer, insa nu s-a mai auzit nimic de subiect. MeeGo pare a fi promitator si pentru sistemele de divertisment din automobile, iar la CES e posibil sa vedem si noutati pe segmentul auto: mai multe sisteme care-ti pot oferi internet broadband in masina si pot facilita comunicarea cu alti soferi si diverse sisteme de monitorizare a traficului.

Un smartphone foarte asteptat este Samsung Galaxy 2 care va dispune de procesor dual-core si de tehnologia NFC care ii permite utilizatorului sa foloseasca telefonul pe post de carte de credit daca il apropie de un terminal specializat din magazine. Tot la acest capitol vor fi prezentate noi procesoare mai performante, iar producatorii vor veni cu noi superlative precum cel mai subtire sau cel mai usor smartphone.

Alte gadget-uri, tehnologii si noutati

Sunt analisti care se astepta ca la CES sa fie prezentate electrocasnice conectate la internet care pot comunica usor cu proprietarii. Masina de spalat care da SMS cand termina o "sarja" de rufe sau cuptorul cu microunde care poate fi pornit cu cateva minute sa ajungi acasa, printr-un simplu mesaj sunt cateva din lucrurile mai deosebite care ar putea fi prezentate la CES. Desi electrocasnicele care se conecteaza la internet nu sunt o noutate, CES va prezenta probabil o noua etapa in dezvoltarea lor. Un zvon interesant, dar neconfirmat, este ca Samsung ar urma sa prezinte un rival pentru iPod Touch, un gadget "Galaxy Player" cu ecran de 4 inch, sistem de operare Android 2.2 si trei variante de stocare: 8 GB, 16 GB si 32 GB.

Apoi este posibil ca Google sa prezinte primele laptop-uri cu sistemul de operare Chrome OS a carui lansare ce trebuia sa aiba loc inainte de Craciunul lui 2010 - a fost devansata, dand apa la moara criticilor care sustineau ca Google nu s-a ocupat serios de subiect. Alte zvonuri indica si faptul ca Steve Ballmer, seful Microsoft, va prezenta primele detalii despre sistemul de operare Windows 8 care va fi lansat in 2012.

Targul de tehnologie Consimer Electronic Show Las Vegas se tine intre 6 si 9 ianuarie, insa mare parte dintre noutati vor fi anuntate pe 5 ianuarie in ziua presei. In 2009 au fost 113.000 de vizitatori, iar anul trecut numarul a ajuns la 126.000.