​Supercomputer-ul Watson creat de IBM a castigat o runda preliminara a concursului de cultura generala Jeopardy (Stii si castigi), invingand doi concurenti umani cu experienta la acest concurs, scrie Reuters. IBM spune ca marea realizare in domeniul inteligentei artificiale tine de faptul ca Watson a fost capabil sa inteleaga intrebarile puse de prezentator si sa detecteze diverse nunate ale limbajului si apoi a gasit raspunsurile intr-o baza de date preinstalata, Watson nefiind conectat la internet in timpul concursului.

Watson nu a fost conectat la internet in timpul concursuluiFoto: Captura Youtube.com

Supercomputer-ul IBM Watson a concurat intr-o runda preliminara a concursului de cultura generala Jeopardy impotriva a doua persoane cu experienta in aceasta competitie, unul dintre ei castigand peste trei milioane de dolari in editiile televizate contra unor concurenti umani. Watson a inteles intrebarile si a raspuns corect la cele mai multe, castigand etapa preliminara, urmand sa participe intr-o runda finala la jumatatea lui februarie.

Cei de la IBM spun ca marele pas inainte tine de faptul ca supercomputer-ul a inteles intrebarile, putand sa faca diferente intre jocuri de cuvinte, argou si diverse metafore. Watson nu a fost conectat la internet, ci a raspuns dintr-o baza de data preinstalata.

Computerul contine 2.800 de procesoare si poate realiza 80 de trilioane de operatiuni pe secunda si are marimea a zece frigidere adunate la un loc, astfel ca nu a putut fi dus pe platoul de filmare unde a fost "reprezentat" doar de un monitor si o voce generata pe calculator.

IBM spune ca Watson este mult mai complex decat computerul Deep Blue care l-a invins la sah pe Kasparov acum 13 ani fiindca trebuie sa decodeze limbajul uman cu inflexiunile sale si trebuie sa poata face diferenta intre exprimarile formale si cele colocviale, dar si intre sensurile metaforice si cele proprii ale diverselor expresii. "Procesarea limbajului brut este dificila din cauza ca exista atat de multe moduri diferite pentru a exprima acelasi lucru", spun cei de la IBM, citati de IDG News.

In runda de joi Watson a castigat 4.000 de dolari, insa la jumatatea lui februarie marele premiu este de un milion de dolari.