VIDEO Supercomputer-ul IBM Watson si-a zdrobit concurentii umani intr-un concurs de cultura generala
Supercomputer-ul IBM Watson a concurat intr-o runda preliminara a concursului de cultura generala Jeopardy impotriva a doua persoane cu experienta in aceasta competitie, unul dintre ei castigand peste trei milioane de dolari in editiile televizate contra unor concurenti umani. Watson a inteles intrebarile si a raspuns corect la cele mai multe, castigand etapa preliminara, urmand sa participe intr-o runda finala la jumatatea lui februarie.
Cei de la IBM spun ca marele pas inainte tine de faptul ca supercomputer-ul a inteles intrebarile, putand sa faca diferente intre jocuri de cuvinte, argou si diverse metafore. Watson nu a fost conectat la internet, ci a raspuns dintr-o baza de data preinstalata.
Computerul contine 2.800 de procesoare si poate realiza 80 de trilioane de operatiuni pe secunda si are marimea a zece frigidere adunate la un loc, astfel ca nu a putut fi dus pe platoul de filmare unde a fost "reprezentat" doar de un monitor si o voce generata pe calculator.
IBM spune ca Watson este mult mai complex decat computerul Deep Blue care l-a invins la sah pe Kasparov acum 13 ani fiindca trebuie sa decodeze limbajul uman cu inflexiunile sale si trebuie sa poata face diferenta intre exprimarile formale si cele colocviale, dar si intre sensurile metaforice si cele proprii ale diverselor expresii. "Procesarea limbajului brut este dificila din cauza ca exista atat de multe moduri diferite pentru a exprima acelasi lucru", spun cei de la IBM, citati de IDG News.
In runda de joi Watson a castigat 4.000 de dolari, insa la jumatatea lui februarie marele premiu este de un milion de dolari.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Ce conteaza este viteza cu care se dezvolta tehnologia. Probabil ca peste 2-3 ani vom putea utiliza softul de la IBM pe un telefon.
Watson: 15 terabytes of RAM, 2,880 processor cores and can operate at 80 teraflops.
Deci de 7000 de ori mai multe operatii pe secunda (flops)
Dar cele mai mari supercomputere sunt acum:
2009 Cray Jaguar 1.759 PFLOPS DoE-Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, USA
2010 Tianhe-IA 2.507 PFLOPS National Supercomputing Center, Tianjin, China
Deci de 30 mii de ori mai multe flops decat Watson
sursa: wikipedia
Mda,articole scriu toti necunoscatorii.Kasparov NU a fost zdrobit,scorul fiind de: Kasparov 2.5p -Deep blue 3.5p.Adica 3 remize,o victorie Kasparov si doua Deep blue...cei mai multi din sah il banuiesc pe Kasparov ca ar fi vandut ultima partida(castigata de Deep),unde Kasparov a jucat de buna voie o varianta gresita(el jucand de zeci de ori acea pozitie si NICODATA nu a ales mutarea gresita din partida)care l-a dus la pierdere.
Inaintea ultimei runde meciul era egal....asa ca mai usor cu "zdrobirea" lui Kasparov.
PS.Dupa ultima partida(cand Kasparov s-a 'sinucis',probabil voit) IBM a castigat 5 miliarde dolari din cresterea actiunilor corporatiei.
Cine este amator sa afle mai multe adevaruri sa se iate la filmul -Game Over: Kasparov and the Machine (2003)-
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-computer_tactics_(gaming)
Am cele mai bune programe de sah...
Kasparov a jucat in ultima runda o varianta considerata pierzatoare de teorie(Caro-Kan 7...h6?)...si a pierdut.
El mai jucase varianta aceea contra lui Karpov,etc si o jucase corect .
Si Karpov o joaca corect.
Oricum. slabuta tehnologia AI incat cei de la IBM inca mai incearca sa faca supercomputerele prin forta bruta de calcul ca pe vremuri si nu prin folosirea reteelelor neuronale avansate.
Ce-i drept pt un concurs de genul asta calculul brut e mai simplu de facut.. si singurul motiv pt o asemenea demonstratie il vad a fi impresionarea unora care nu stiu multe despre AI.. pt ca altfel e destul de slabut.
Vedeti robotul asimo ca sa intelegeti unde bat despre AI.. si nu e cat 10 frigidere :))
Watson poate sa foloseasca o gramada de alte tehnici de invatare, nu doar retele neuronale. Iar pentru informatia ta, la cat de greu e de procesat limbajul natural, demonstratia e destul de impresionanta.
Daca vrei dovada complexitatii NLP (poti sa cauti ce inseamna), mai pe intelesul omului de rand, presupunand ca stii engleza, cauta "Time flies like an arrow" pe net, si o sa afli cateva lucruri interesante.
Din ce postezi se vede ca tocmai tu esti cel care nu stie mai nimic despre AI. Retelele neuronale sunt doar un model din foarte multe de supervised learning (in principal). Ori pentru categoria asta de AI/ML sunt insa modele care in general (pe seturi deloc neglijabile de probleme) dau rezultate mult mai bune decat majoritatea implementarilor ce au la baza ANN (de ex modelele din clasa SVM)
Pentru un concurs de genul asta, ce implica procesarea limbajului natural, calculul brut nu e deloc mai simplu de facut pentru ca problema e una de clasa AI-complete (AI-hard), spatiul ce trebuie modelat fiind unul enorm. Sau, mai pe intelesul tau: problema e cu mult mai complexa decat 1000 de Asimo pusi sa danseze samba pe o sarma suspendata intre 2 zgarie-nori.
Din cate vad, pentru tine, categorisirea unei tehnologii in slabuta sau avansata trebuie sa fie musai o functie al carei rezultat e intotdeauna invers proportional cu volumul hardware-ului si nu mai depinde si de alte variabile :)
http://latimesblogs.latimes.com/showtracker/2011/01/ibm-introduces-watson-the-first-computer-jeopardy-contestant-to-the-world-1.html
Ce inseamna cultura generala? Pentru un om in ziua de azi.. doar fatada. Dar pentru un computer,fie el cel mai cel? Doar date,zero si unu si ... Probabil ca o sa putem incarca intreaga istorie a civilizatiei si culturii umane pe un cip intr-un telefon sau intr-un ceas. Si?
Asta e o problema foarte dificila de rezolvat.
Va rog, nu faceti confuzie cu recunoasterea vocii si cautarea intr-o baza de date.
Faptul ca demonstratia s-a facut la un concurs popular de cultura generala a fost un exercitiu de public relations al celor de la IBM. S-a asigurat o vizibilitate mare in media. E vorba doar de o demonstratie a tehnologiei si nu de o incercare de a arata ca (si) calculatoarele pot avea cultura generala.