​Directorul companiei germane OHB Technology a fost demis dupa ce telegramele Wikileaks au aratat ca acesta le-a spus americanilor ca viitorul sistem de navigatie prin satelit Galileo dezvoltat de europeni este o idee proasta care va de gres pana la urma, scrie EU Observer. Compania este implicata in proiectul unde a castigat impreuna cu o firma britanica licitatia pentru constructia a 14 sateliti ce vor fi utilizati in proiectul Galileo prin care Europa vrea sa dezvolte un sistem de navigatie prin satelit mult mai precis decat GPS-ul. Galileo a fost devansat si criticat masiv, estimarile fiind ca implementarea sa va costa peste 20 miliarde euro.

Telegrame obtinute de Wikileaks arata ca Berry Smutny, sef al OHB Technology, le-a spus unor diplomati americani la Berlin ca proiectul Galileo este o idee proasta, mai mult ca sigur va da gres si serveste intereselor Frantei. Declaratiile au fost facute in toamna lui 2009, iar cateva luni mai tarziu, OHB Technology si britanicii de la Surrey Satellite Technology au castigat un contract de peste 550 milioane euro pentru a construi 14 sateliti ce vor fi utilizati la noul sistem de navigatie asistata prin satelit ce va deveni operational in 2014.

Documentele arata ca Smutny le-ar fi spus americanilor ca intreg proiectul Galileo este "o risipa a banilor contribuabililor din UE" si nu reprezinta decat dezvoltarea inutila a unui sistem care sa fie complementar cu GPS-ul americanilor. Seful companiei germane ar mai fi spus ca Franta a promovat in mod agresiv proiectul in cadrul UE pentru ca vrea ca rachetele nucleare sa nu mai depinda de GPS-ul dezvoltat de americani.

Compania a anuntat ca il revoca pe Smutny din functie si si-a exprimat dezacordul fata de cele spuse de el.

Galileo a fost prezentat de UE ca fiind un sistem de pozitionare globala prin satelit care va fi complementar GPS-ului pentru ca va indica pozitia exacta cu acuratete de numai un metru, fata de cativa metri la sistemele din prezent. Proiectul care va include 30 de sateliti a fost intens criticat fiindca - desi initial s-a vorbit ca nu va depasi costuri totale de 3,4 miliarde euro - acum estimarile arata ca factura finala poate ajunge la 20 miliarde euro.