iPod-ul domina autoritar piata playerelor muzicale in Occident, designul calculatoarelor Macintosh si-a gasit locul in galerii de arta si muzee prestigioase de design din intreaga lume, iar tableta iPad a redefinit o piata pe care Microsoft a esuat in mod repetat. In plina ascensiune, Apple are toate sansele sa continue sa stabileasca tendintele in lumea tehnologiei si dupa plecarea lui Jobs, care pare sa isi fi pregatit doi urmasi: Tim Cook si Jonathan Ive.

Jonathan Ive, Steve Jobs si Tim CookFoto: Colaj foto

Primul posibil succesor, si cel mai probabil, este Tim Cook. Actualmente Chief Operational Officer (COO) al Apple, Cook este conducatorul de facto al companiei in absenta lui Jobs, pozitie pe care si-a asumat-o si in trecut, in momentul in care Jobs a parasit compania timp de opt luni pentru a fi supus unui transplant de ficat. Nascut in Alabama in familia unui muncitor naval, Cook este licentiat in inginerie industriala la Universitatea din Auburn si are un MBA de la Duke University. Inainte de a lucra pentru Apple, el a colaborat timp de 12 ani cu IBM si timp de 6 luni cu Compaq, unde a fost vice-presedinte.

Venirea sa in campusul Apple a avut loc in 1998, ca vice-presedinte responsabil cu procesul de fabricatie al produselor. Viziunea sa asupra modului in care un computer, singurul tip de produs din portofoliul Apple la acea vreme, era fabricat a dus la o schimbare radicala: el a inchis [inconcordanta de timpuri] toate fabricile si depozitele firmei din intreaga lume, apeland in schimb la producatori terti pentru fabricarea tuturor produselor. Cook a obligat toate firmele care produceau componente pentru Apple sa isi comaseze activitatea in acelasi spatiu, cum este cazul producatorului chinez Foxconn si al celebrelor fabrici din Shenzen, pentru a minimiza pe cat posibil durata de tranzit a componentelor pana la linia de asamblare.

Aceasta miscare, plus decizii cum ar fi cumpararea de optiuni futures pe piata memoriilor flash in valoare de 1,25 miliarde de dolari, lucru care a garantat companiei disponibilitatea de cipuri pentru gamele de produse iPod si iPhone, l-au adus pe Cook in varful ierarhiei Apple, el devenind in scurt timp mana dreapta a lui Jobs in multe dintre problemele legate de operatiunile companiei.

In viata privata, putinele informatii disponibile spun ca Tim Cook ar putea fi homosexual, o informatie care nu a fost confirmata. Colegii spun despre el ca isi incepe ziua la ora 4:30 dimineata si ca se mandreste cu faptul ca este primul care ajunge la serviciu si ultimul care pleaca. Cook detine la ora actuala actiuni Apple in valoare de peste 100 de milioane de dolari.

In ciuda eficientei sale feroce, Cook este criticat de unii analisti ca fiind nepotrivit pentru a prelua fraiele Apple din cauza unei aparente lipse de viziune in ceea ce priveste produsele din portofoliul firmei. Intr-o replica faimoasa, Steve Jobs a spus ca “publicul nu stie ce vrea, este datoria noastra sa ii spunem asta”. Cook nu pare capabil sa faca acest lucru, motiv pentru care nu este singura varianta luata in considerare de analisti pentru succesiunea lui Jobs.

Jonathan Ive, omul din spatele designului iconic care a redefinit piata electronicelor in ultimul deceniu, de la iPod la celebrul MacBook Air, este considerat de multi ca fiind adevaratul urmas al lui Jobs in ceea ce priveste viziunea creativa.

Nascut in 1967 la Londra, Ive este la ora actuala cel mai apreciat designer britanic din lume, cu lucrari expuse in muzee precum Metropolitan Museum of Modern Art din New York. In anul 2010, revista Fortune l-a numit “cel mai destept designer din lume” pentru munca sa la Apple.

Ive a intrat in companie in 1992, in perioada de exil a lui Steve Jobs si a fost ignorat timp de aproape 4 ani. In 1997, Apple a lansat pe piata prima generatie a calculatorului iMac, proiectata de Ive: un sistem integrat in monitor, disponibil in mai multe culori, care se desprindea de paradigma anilor ’90, definita de computere gri, voluminoase si dificil de utilizat. Vandut in zeci de milioane de exemplare, primul iMac a reprezentat fundatia renasterii companiei din Cupertino.

Cunoscut pentru fixatia sa pentru detalii, calitate pe care o impartaseste cu Jobs, Ive s-a inspirat adesea in munca sa din opera lui Dieter Rams, designer pentru Braun si creator al unei linii remarcabile de produse electrocasnice in anii ’70.

De la imaginea unui tanar usor durduliu si timid la sfarsitul anilor ’90, Ive a ajuns in prezent sa reprezinte imaginea companiei in majoritatea materialelor de prezentare a produselor. Tonifiat si increzator, Ive foloseste cuvinte precum “magic” si “uimitor” cu aceeasi usurinta ca Jobs si este cunoscut in cadrul companiei pentru natura sa obsesiva si dorinta de a crea produse “perfecte”. Relatia sa cu Steve Jobs este atat de stransa, incat cuplul a primit in cadrul companiei porecla “Jives”.

Jonathan Ive in 1999

Jonathan Ive in prezent

Multi analisti din piata prevad ca Apple va fi condusa in tandem de catre Cook si Ive, combinatie care pare sa ofere echilibrul ideal intre eficienta si viziune si, pe termen lung, sa compenseze pentru pierderea lui Jobs.

Steve Jobs, in varsta de 55 de ani, a parasit compania in urma cu o saptamana pentru a se ocupa de sanatate. El a fost supus unui transplant de ficat in anul 2009 si a suferit de cancer pancreatic in trecut. Plecarea sa, cea de-a treia in ultimul deceniu, a dus la o scadere cu 6,1% a valorii actiunilor companiei si a cauzat ingrijorare in piete privind o posibila plecare definitiva din fruntea Apple. Actiunile Apple au crescut in ultimul deceniu de la o valoare de 7$/actiune, pana la 326$ la ora actuala.