O analiza a firmei de consultanta Gartner estimeaza ca veniturile obtinute din vanzarea de aplicatii mobile vor atinge in 2011 valoarea de 15 miliarde de dolari si vor creste pana la valoarea de aproape 60 de miliarde de dolari pana in 2014. Conform estimarilor Gartner, Apple va continua sa domine piata, dupa ce in 2010 din magazinul de aplicatii al companiei s-au descarcat 7,38 miliarde de programe, aproximativ 90% din totalul descarcarilor de pe toate platformele, citeaza TechCrunch.

Evolutia pietei de aplicatii pentru telefoane mobileFoto: Gartner

Pentru anul 2011, previziunile indica o crestere foarte mare a segementului, de la 8,2 miliarde de descarcari pana la 17,7 miliarde. Dintre acestea, 81% vor fi aplicatii gratuite. Concurentii principali pe piata aplicatiilor pentru telefoane mobile sunt Apple si Google, urmati la mare distanta de Nokia, Microsoft si RIM Blackberry.

Apple a anuntat in urma cu cateva zile ca de la lansarea in 2008 a App Store-ului au fost descarcate 10 miliarde de aplicatii, iar Google pregateste modificari importante in structura si modul de functionare a Android Market, pentru a o face mai atractiva pentru dezvoltatori.

La ora actuala, Apple retine 33% din totalul incasarilor din vanzarea de aplicatii mobile, iar 66% din venituri merg catre programatori. Google retine tot 30% din venituri, dar fragmentarea platformei Android face munca firmelor producatoare de programe mult mai dificila.