Intel a primit acordul UE pentru achizitia contra a 7,68 miliarde dolari a producatorului de sisteme de securitate McAfee, cu conditia de a oferi firmelor rivale acces la tehnologiile proprii. Intel planuieste sa finalizeze tranzactia cu McAfee pana la sfarsitul primului trimestru din 2011, insa ancheta declansata de CE a amanat deja cu cateva luni parafarea tranzactiei.

"Angajamentele Intel sunt cele potrivite si asigura atat pastrarea unui mediu concurential si prezerva efectele benefice ale fuziunii," a declarat intr-un comunicat, Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta. Intel s-a angajat sa dea concurentilor toate informatile necesare care să le permita utilizarea chipurilor Intel pentru produsele lor si a mai promis ca pe viitor sa nu blocheze functionarea solutiilor de securitate ale competitorilor McAfee pe terminalele cu produsele sale. In acelasi timp, Intel s-a angajat sa nu blocheze in niciun fel functionarea produselor McAfee pe terminale care au procesoare concurente ale Intel.

Circa 80% din PC-uri au procesoare Intel, iar compania vrea sa extinda utilizarea produselor sale pentru gadget-uri mobile, precum si pentru utilizare in cele mai noi modele de masini. Opinia generala in industrie este ca Intel a pierdut startul in noul segment al tablet PC-urilor si smartphone-urilor, insa compania vrea sa recupereze.

Intel a obtinut pe 21 decembrie acordul FTC, autoritatea americana in domeniul concurentei, pentru achizitia McAfee cu 7,68 miliarde de dolari. Compania anuntase in august 2010 ca a ajuns la o intelegere pentru a cumpara McAfee, intr-una dintre cele mai mari preluari din istoria sa.

Intel are 80.000 de angajati pe plan mondial. McAfee Inc dezvolta, distribuie si ofera mentenanta pentru solutii de securitate informatica pentru guverne, companii si persoane fizice. Compania fondata in 1989 are, la fel ca si Intel, sediul in Santa Clara, California. McAfee are 6.100 de angajati, iar anul trecut a realizat venituri de doua miliarde dolari.