Retelele sociale sunt gradini inconjurate de ziduri, un fel de sisteme inchise de informatii care pun in pericol deschiderea si accesibilitatea internet-ului, a spus intr-un interviu pentru BBC, Eric Schmidt, CEO al Google. El a mai spus ca Facebook nu este o amenintare si a admis ca luarea deciziilor este un proces greoi in companie. Schmidt va ramane unul dintre cei mai importanti trei oameni de la Google, insa functia cea mai mare va fi preluata in aprilie de Larry Page, unul dintre fondatori.

Eric SchmidtFoto: Agerpres

Intrebat daca Facebook este o amenintare pentru Google, Schmidt a negat si spune ca cea mai mare retea de socializare nu a luat multi angajati ai Google. "Angajam mai multi intr-o saptamana decat numarul total al celor care au plecat de la noi catre Facebook", spune Schmidt care a criticat retele sociale pentru lipsa de transparenta de care dau dovada.

El spune ca retelele sunt "gradini inconjurate de ziduri" ce actioneaza ca un scut intre datele membrilor si motoarele de cautare, si sustine ca ar fi interesul utilizatorilor ca datele sa fie la vedere. "Aceste sisteme inchise de informatii ameninta intr-un anumit grad deschiderea si accesibilitatea internet-ului", a continuat Schmidt din 2001 este CEO al Google.

Intrebat daca nu simte ca Google ar fi ramas in urma la capitolul inovatie, Schmidt a respins ideea, adaugand ca Google este lider la acest capitol. Totusi, el a admis ca s-a pierdut ceva teren prin faptul ca nu au fost adaugate la timp capabilitati de socializare la o serie dintre produsele-cheie.

Schmidt spune ca in noul sau rol va incerca sa promoveze mai mult Google in China, mentionand ca, spre desosebire de fondatorii companiei: Larry Page si Sergey Brin - el e cel mai increzator in posibilitatea dezvoltarii afacerii in China. In tara asiatica rezultatele cautarilor Google sunt inca cenzurate, iar 2010 a fost un an in care compania americana a fost in conflict cu Beijing-ul, insa pana la urma a cedat si nu s-a retras de pe piata. Mai mult, seful Google spune ca e in cautarea unui partener chinez pentru sistemul Android.

Larry Page, cel care a fondat Google impreuna cu Sergey Brin acum 13 ani va deveni in 4 aprilie CEO al companiei. Page, in varsta de 37 de ani, fusese considerat de actionari ca avand prea putina experienta acum un deceniu pentru a ocupa cea mai importanta functie de la Google, astfel ca a fost adus un manager mai "versat": Schmidt.

Eric Schmidt declara ca schimbarea nu e o reactie la concurenta, ci pur si simplu s-a facut din dorinta ca deciziile sa se ia mai repede in companie fiindca Google are activitati pe multe segmente, astfel ca luarea deciziilor poate fi incetinita de multi factori.