99 924 de persoane au fost data in judecata anul trecut in Statele Unite pentru piratarea de continut digital prin intermediul serviciului peer-to-peer BitTorrent, informeaza site-ul TorrentFreak.com. Cel mai mare interes in ceea ce priveste procesele pe rol vine din partea companiilor producatoare de continut pornografic, pentru care despagubirile platite de utilizatori ar putea insuma zeci de milioane de dolari.

PiraterieFoto: Cotidianul

Mai ales pe timp de criza, companiile producatoare de continut destinat adultilor au transformat cresterea pirateriei intr-o noua sursa aproape sigura de venit. Miza principala este obtinerea datelor personale ale utilizatorilor be baza arhivelor de adresa IP care au descarcat continut piratat. Odata obtinute aceste date, companiile deschid o noua batalie legala, cerand despagubiri individuale din partea fiecarui utilizator.

Organizatiile pentru protectia drepturilor utilizatorilor de internet, cum este Electronic Frontier Foundation (EFF), au criticat declansarea de procese impotriva a sute de mii de utilizatori, subliniind faptul ca majoritatea companiilor sunt interesate de profitul generat de rezolvarea cazurilor in afara tribunalelor. EFF a afirmat si ca majoritatea dovezilor nu ar rezista unei examinari detaliate, dar ca utilizatorii prefera sa plateasca daune ce nu depasesc in general 1000$/persoana pentru a evita inconvenientele unui proces.

Toate datele privind evolutia numarului de procese pe rol pot fi citite in acest tabel.

In 2010 au fost pronuntate de catre instantele romanesti 28 de hotarari de condamnare penala pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator, cel mai mare prejudiciu fiind de peste 130.000 de euro, arata datele Politiei si ale BSA, alianta care reprezinta cei mai mari producatori de software de business.