Petronius Secareanu, managerul Canon pentru Romania: Peste 200.000 de romani si-au luat aparate foto digitale in 2010
"Din ce informatii avem estimam ca s-au vandut peste 200.000 de camere foto digitale anul trecut din toate marcile, si aici am inclus atat compactele, cat si cele DSLR (...) Fata de 2009 piata a ramas plata, nu a inregistrat scaderile intalnite in alte segmente poate tocmai fiindca au tot venit produse noi si a existat interes pentru tehnologie", estimeaza seful Canon Romania. Pentru 2011 el estimeaza ca piata fie va ramane la un nivel similar, fie ar putea chiar avansa usor.
Intrebat cati romani detin in prezent aparate foto de tip DSLR, Secareanu estimeaza ca in prezent sunt cateva zeci de mii si e posibil ca numarul sa depaseasca 100.000 pe parcursul acestui an.
"Exista si oameni care isi iau de prima data o camera DSLR, insa fac asta pentru a fi la moda, nu din necesitate. Cei mai multi trec de la o compacta la DSLR, mai ales ca aceste camere sunt ceva mai scumpe", spune seful Canon Romania care estimeaza ca brandul are cam 30% din piata DSLR-urilor din Romania.
Canon a prezentat doua noi aparate foto DSLR: EOS 1100D si EOS 600D, ambele urmand sa fie lansate in martie. EOS 1100 are ecran de 2,7 inch, senzor de 12 MP si poate filma in format HD. Pretul va fi in jur de 2.500 lei.
Modelul 600D va costa circa 4.000 de lei, dispune de senzor de 18 MP, filmeaza full HD si are ecran de 3 inch.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Lumea in ziua de azi e antrenata intr'o continua bataie pe specificatii si detalii tehnice, care nu fac diferenta. Cel mai bun stabilizator de imagine se numeste tripod de cateva sute de ani....Nu inteleg de ce Cristi a luat minus
Dar referitor la jmegapixeli, nu eu cer producatorilor sa inghesuie tot mai multi megapixeli pe un senzor foarte mic!
Cel putin teoretic, stabilizarea in obiectiv e superioara, pentru ca poate fi adaptata pentru fiecare in parte. De-aia toata lumea face acum obiective cu stabilizare, chiar daca modelele mai scumpe au stabilizare in-body.
Stabilizarea optica in corpul camerei se face prin miscarea senzorului si eficienta sistemului prezinta particularitati dupa lentila folosita. Miscarea senzorului cu o anumita distanta duce la o schimbare de perspectiva a imaginii proportionala cu distanta focala a lentilei, astfel incat senzorul compenseaza miscarea nedorita a ansamblului optic. Dar nu doar cursa senzorului intra in ecuatie, ci si viteza si acceleratia acestuia, care depind de distanta focala a lentilei, de masa totala, etc. Toate aceste aspecte necesita optimizare a sistemului de ansamblu lentila + camera, lucru destul de complicat de facut pentru tot portofoliul de lentile produse si fiecare camera, ca doar veti avea pretentia ca orice lentila cumparati de la producatorul camerei sa fie stabilizata corect.
Canon si Nikon au ales sa stabilizeze lentila acum multi ani, inca de pe vremea filmului, ea e musafir pe camera si e proiectata astfel incat sa puna imaginea pe senzor. Deci, fara a tine cont de particularitatile camerei (decat masa cu aproximatie), lentila poate fi proiectata sa stabilizeze imaginea proiectata in planul focal. Sa vii acuma cu o camera cu senzor stabilizat, pe langa cateva lentile stabilizate ar fi pagubos. Vine Gigel si vrea inapoi banii, pentru ca nu-i merge stabilizarea in camera cu lentila lui Samyang de 70 euro. Pagubos este pentru ca orice alta lentila bunicica third party canibalizeaza lentilele proprii stabilizate.
Sony, Pentax si Olympus folosesc stabilizarea in camera, cu rezultate satisfacatoare. Canon si Nikon au in schimb stabilizare in lentila de neegalat. Sper ca am lamurit nitel problema.
Marile case producatoare de aparatura fotografica au cantarit si au ales una sau alta dintre solutii in functie de prioritatile pe care le considera. Dar au facut asta cu multi ani in urma, inainte chiar ca si parintii lui Cristian Ioan nu se gandisera vreodata la fotografie si nu pot schimba asta dupa cum se pare unuia sau altuia sau dupa moda. Asa ca, atat domnul mentionat si oricine altcineva doreste sa treaca in lumea DSLR, trebuie sa se informeze bine inainte daca au nevoie de asa ceva si mai ales ce sistem va adopta, pentru ca odata investit intr-o camera si cateva obiective este greu sa mai schimbi sistemul, numai daca nu cumva ai atatia bani incat sa-ti prmiti sa cumperi tot ce-ti place. Daca-ti doresti stabilizare in aparat alegi Sony, Olimpus sau care-o mai fi si ai rezolvat problema. Nu te intrebi, vorba lui Sargon ca ciumpalacu, de ce nu face Nikon si Canon cum te-ai trezit tu ca vrei, fara sa tii cont si sa respecti experienta de aproape un secol a acestor producatori.