​Peste o treime dintre utilizatorii romani de internet nu au pe computere programe de protectie, tara noastra stand cel mai rau la acest capitol, alaturi de doua state baltice, arata un studiu Eurostat publicat cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet. Cercetarea mai arata ca peste 30% dintre internautii din UE au gasit virusi si alte programe malitioase pe computere anul trecut, in timp ce programe de control parental au fost instalate pe 14% din computerele din UE, procentul pentru Romania fiind de cinci ori mai mic.

Datele studiului arata ca la nivelul UE, 84% dintre utilizatori folosesc soft-uri de securitate (anti-virus, anti-spam, firewall), Letonia stand cel mai rau, cu 62% din computere ce detin soft-uri de protectie, urmata de Romania cu 64% si Estonia 65%. Cel mai bine stau tari precum Olanda, Luxemburg, Malta si Finllanda unde peste 90% din computere sunt protejate.

Cercetarea arata ca 31% dintre internautii europeni au descoperit pe computere programe malitioase, procentele cele mai mari fiind in Bulgaria, Malta, Slovacia si Ungaria, in timp ce Germania, Finlanda si Irlanda au fost la polul opus. Romania e singura tara UE pentru care nu existe date de incredere la acest capitol.

Datele Eurostat mai arata ca doar 14% din internauti din statele UE au pus soft-uri de control parental cu care sa monitorizeze activitatile copiilor. In tari precum Luxemburg si Slovenia un sfert dintre utilizatori au astfel de soft-uri, iar in Romania doar 3% au instalat si doar Bulgaria sta mai rau (2%).