Okian.ro, proiect dezvoltat de distribuitorul de carte educationala Prems Librexim, introduce in oferta 100.000 de carti electronice (e-book) din Marea Britanie, cu preturi cuprinse intre 10 lei si 5.000 de euro. Avantajul tine de numarul mare de carti disponibile, de preturile mai mici decat la cartile tiparite si de faptul ca cel care cumpara primeste in aceeasi zi link-ul de unde poate descarca volumul platit. Pentru moment nu sunt in oferta si carti in romana, dar la anul e posibil sa se formeze o piata si pe acel segment, spun cei de la Okian.

Compania pune la dispozitia romanilor o oferta de 100.000 de carti digitale de la 450 de edituri britanice, iar clientul primeste link pentru descarcare in aceeasi zi in care plateste. Cele mai ieftine carti electronice in engleza sunt 10 lei, in timp ce cartile tiparite rar costa sub 30 - 40 de lei.

Cele mai scumpe carti electronice ajung chiar si la 5.000 de euro, insa sunt evident carti foarte tehnice, a precizat pentru HotNews, Bogdan Colceriu, coordonatorul proiectului.

Vremea ebook-urilor autohtone nu a venit inca, cu exceptia catorva proiecte, insa nu vom putea fugi prea mult de tendinta mondiala (...) Avem deja parteneriate cu edituri romanesti pentru cartile tiparite. Desigur ca vom extinde colaborarea si la cartile digitale de indata ce acestea vor avea solutii pentru distributia lor online. Cu siguranta anul 2011 nu va aduce aceste solutii pe scara larga. Speram insa ca in 2012 sa incepem sa vorbim si de o piata de carte digitala autohtona, spune Colceriu.

Cartile pot fi citite atat pe tablete, cat si pe PC, prin Adobe Digital Editions.

Okian nu a dat obiective de vanzari pentru cartile electronice: "In 2011 ne asumam rolul de a testa aceasta piata. Ne abtinem de la estimari pentru ca avem sanse mari de a gresi. Preferam sa incepem estimarile spre finalul anului cand acumulam niste experienta in piata de carte digitala", spune Colceriu.