“Competitia din partea rivalilor nostri este mai intensa decat ne-am fi asteptat vreodata. Apple a schimbat piata si a redefinit conceptul de smartphone, iar acum detine segmentul de varf. Google a devenit o forta gravitationala, atragand o mare parte din inovatia sectorului tehnologiei mobile. Competitorii nostri nu ne iau piata cu aparate individuale, ci cu ecosisteme intregi. Suntem intr-o situatie precum cea din parabola omului care a supravietuit dupa ce platforma petroliera pe care lucra a luat foc, iar el a riscat sa se arunce in apa si a supravietuit: Nokia, platforma noastra, este in flacari”, a declarat CEO-ul Nokia, Stephen Elop, intr-un memo intern al companiei obtinut de The Register.

TelefonFoto: Nokia Romania

Exista o poveste foarte pertinenta despre un om care lucra pe o platforma petroliera in Marea Nordului. Intr-o noapte, el s-a trezit din cauza unei explozii asurzitoare si a observat ca intreaga platforma arde. In doar cateva momente a fost inconjurat de flacari. Prin fum si caldura, abia a reusit sa ajunga la marginea platformei. Cand s-a uitat peste balustrada, tot ce se vedea erau apele reci si intunecate ale marii. Cand focul s-a apropiat si mai mult de el, a avut doar cateva momente ca sa se decida: risca sa sara in apa si sa supravietuiasca, sau ramane pe platforma si moare in mod sigur? Si noi, la Nokia, stam pe o platforma in flacari si trebuie sa ne decidem ce vom face in viitor.

​Stephen Elop, CEO Nokia

Mai multe surse au confirmat pentru blogul Engadget ca memo-ul este intr-adevar autentic si ca la compania finlandeza ar putea avea loc schimbari semnificative. Presedintele companiei, fost angajat al Microsoft, a atras atentia ca Nokia nu pierde teren doar in segmentul de varf al telefoanelor inteligente, unde Apple si Google domina clar piata, ci si in segmentul telefoanelor ieftine, pe fondul concurentei acerbe a producatorilor asiatici, cum ar fi compania chineza ZTE, care anul trecut a urcat pe locul patru in topul producatorilor de telefoane mobile. “Cat competitorii nostri turnau benzina peste flacarile cotei noastre de piata, ce s-a intamplat la Nokia? Am ramas in urma, am ratat tendinte majore si am pierdut timp. Am crezut ca luam decizii bune, dar, uitandu-ne in urma, putem vedea ca am ramas in urma cu ani de zile. Exista producatori chinezi care scot telefoane pe banda rulanta, dupa cum spunea un angajat: cat noi facem un PowerPoint, ei scot un telefon nou.”, a declarat Elop.

New York Times a prezentat saptamana trecuta un posibil parteneriat dintre Nokia si Microsoft in domeniul sistemelor de operare mobile, parteneriat care ar urma sa fie anuntat oficial in data de 11 februarie, in cadrul unei conferinte cu actionarii ce va avea loc la Londra.

La ora actuala, Nokia foloseste doua sisteme de operare pentru telefoanele sale inteligente, Symbian si Meego, ultimul dezvoltat in parteneriat cu Intel. CEO-ul companiei a criticat aspru ambele platforme si a dat de inteles ca exista posibilitatea ca ele sa nu faca parte din viitorul companiei. Firma finlandeza a pierdut anul acesta pentru prima data locul I pe piata smartphone-urilor, in fata sistemului Google Android.

Din 21 septembrie Nokia are un nou CEO, canadianul Stephen Elop, venit de la Microsoft, lider care l-a inlocuit pe finlandezul Olli-Pekka Kallasvuo care a condus Nokia patru ani, timp in care actiunile companiei s-a injumatatit in valoare.

Memo-ul complet poate fi citit aici.