Saptamana trecuta s-a parafat o intelegere care, pentru moment, complica ecuatia platformelor mobile. Desigur, asa cum v-ati dat seama este vorba de alianta Microsoft-Nokia, alianta gigantilor cu picioare de lut. Daca stam sa analizam, miscarea era oarecum logica deoarece fiecare din cei doi avea nevoie de ceea ce detinea celalalt. Nokia are o experienta indiscutabila in domeniu de hardware, are capacitatea de a face produse fiabile si interesante pentru public, insa experienta a aratat ca are un mare minus in ceea ce priveste partea de software. Parca in oglinda, Microsoft are experienta in domeniul sistemelor de operare, insa nu are o baza hardware. In aceste conditii, alianta celor doi era unica alternativa care le ramanea intr-un razboi in care invingatorii sunt totusi previzibili.

La o prima vedere, multi au spus ca aceasta a fost o victorie categorica a lui Steve Ballmer deoarece a reusit sa castige peste noapte o cota de piata substantiala pentru Windows Phone. Privind dinspre Microsoft, putem spune ca lucrurile par foarte clare: s-a reusit cucerirea celui mai mare producator de telefoane mobile, s-a eliminat un concurent care le manca din piata(Symbian) si, teoretic, dezvoltatorii software pentru telefoanele Nokia, pot reprezenta un public abordabil mult mai usor de catre Microsoft pentru platformele sale de dezvoltare de soft. Pentru a contracara o asemenea viziune (sesizabila inca de la prima vedere, de altfel), Stephen Elop a replicat sec: "Microsoft is paying us billions of dollars. Why would Microsoft pay that much? Microsoft had no choice. If Nokia went with Android, Google would have controlled the mobile market". O declaratie care, trebuie sa recunoastem, schimba la 180 de grade perceptia asupra intregii afaceri.

Deocamdata nu se stie sub ce forma va plati Microsoft banii de care vorbeste Elop, dar cred ca va fi vorba de cumpararea de la Nokia a sistemului de operare Symbian(la pachet cu patentele asociate) si, cine stie, a Navteq, pe care compania finlandeza a cheltuit inutil vreo opt miliarde. Daca miliardele amintite intra in companie, cu siguranta aceasta se va simti in pretul actiunilor Nokia. De asemenea, Elop a lasat sa se inteleaga ca Microsoft va abandona treptat parteneriatele incheiate pana acum. Lucru nu tocmai OK, daca ne gandim ca aceasta va avea ca efect concentrarea exclusiva pe Android a unor producatori precum HTC.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.