Un val de mesaje nesolicitate pornite de la pagini care promit sa dezvaluie false secrete sau vin cu promisiuni ispititoare si vechi trucuri care pana la urma genereaza postari false pe paginile de profil ale celor naivi, acestea sunt cateva din pericolele la care se expun utilizatorii retelelor sociale in perioada Zilei indragostitilor, avertizeaza BitDefender. Desi falsele mesaje tematice sunt previzibile si au aparut si in trecut, multi cad in capcana fiindca stimuleaza emotiile, iar oamenii tind sa deschida astfel de pagini.

Dintre cele mai populare aplicatii malitioase tematice aparute in aceasta perioada, se numara:

- Mesaje cu sfaturi si idei pentru Ziua Indragostitilor - Accesand linkuri si aplicatii care promit sa dezvaluie secrete precum "12 lucruri pe care o fata ar vrea ca baietii sa le stie", utilizatorii retelelor sociale risca sa isi inunde pagina - precum si pe cele ale prietenilor - cu mesaje nesolicitate, postate automat.

- Mesaje care promit sa iti dezvaluie admiratorii secreti - Chiar daca este o promisiune ispititoare, membrii retelelor sociale ar trebui sa reziste tentatiei. Daca isi instaleaza astfel de aplicatii, permit atacatorilor virtuali sa le posteze mesaje nedorite pe pagina personala.

- Vechi trucuri de pe Facebook care iau forma mesajelor tematice de Ziua Indragostitilor - De exemplu, clasicul "Afla cine ti-a vizualizat profilul" se transforma in "Fostul meu prieten mi-a vizualizat profilul de cele mai multe ori. Vezi si tu care e principalul tau urmaritor". Aplicatia din spatele acestei inselatorii va genera posturi false pe pagina de profil a victimei, precum si pe paginile prietenilor sai. Si pentru ca ele recreeaza intr-un mod autentic conversatii false intre persoane cunoscute, inselatoria se poate propaga foarte rapid.

BitDefender spune ca in aceasta perioada infractorii cibernetici isi intensifica activitatea pe retelele sociale, cu scopul de a sparge conturile utilizatorilor, sau pentru a trimite mesaje spam.

"De ani buni, sarbatorile reprezinta o resursa foarte bogata de inspiratie pentru atacatorii virtuali. Inselatoriile tematice de Ziua Indragostitilor, desi previzibile, inca au succes, pentru ca stimuleaza emotiile. In fiecare an, milioane de oameni acceseaza tot felul de linkuri suspicioase, in speranta ca isi vor gasi alesul. Scopul retelelor sociale este acela de a incuraja relationarea si schimbul de informatii, dar utilizatorii ar trebui sa fie constienti de capcanele care li se pot intinde in aceste medii" este de parere George Petre, sef de echipa pe segmentul amenintari informatice la BitDefender.