De luni pana miercuri va avea loc o noua batalie in "razboiul" dintre om si masina: supercomputer-ul Watson cu o baza de date de un milion de carti va infrunta cei mai buni campioni din istoria concursului de cultura generala Jeopardy (Stii si castigi) care au de partea lor capacitatea de a intelege nuantele, metaforele si jocurile de cuvinte. Marele premiu este de un milion de dolari, iar concursul se va tine in urmatoarele trei seri. IBM spune ca Watson va fi extrem de util in viitor cand va fi un ajutor pentru oameni, nu un competitor.

Watson si-a invins concurentii intr-o runda preliminaraFoto: Captura YouTube

Supercomputerul si-a invins concurentii umani intr-o runda preliminara luna trecuta, iar acum vine mare finala in care castigatorul ia un milion de dolari, locul doi se alege cu 300.000, iar al treilea primeste 200.000. Computerul nu este conectat la internet pe perioada intrecerii, insa deja are o baza de date echivaland cu un milion de carti (200 de miliioane de pagini).

Concurentii umani au de partea lor experienta in astfel de concursuri si evident o vasta cultura generala, dar mai ales capacitatea de detecta nuante, metafore, jocuri de cuvinte si alte "capcane" de limbaj pe care inteligenta artificiala nu le stapaneste prea bine.

Cei doi oameni care-l vor infrunta pe Watson sunt adevarate legende al Jeopardy: unul a castigat 74 de emisiuni Jeopardy la rand, fiind recordman la acest capitol, iar altul a castigat in total trei milioane de dolari din concurs, fiind campion la bani.

Cum bine observa unul dintre concurenti, Watson nu poate fi intimidat, nu poate fi enervat si nici nu se pune problema sa aiba moralul la pamant fiindca nu are constiinta.

Computerul contine 2.800 de procesoare si poate realiza 80 de trilioane de operatiuni pe secunda si are marimea a zece frigidere adunate la un loc, astfel ca nu poate fi dus pe platoul de filmare unde va fi "reprezentat" doar de un monitor si o voce generata pe... calculator.

IBM spune ca Watson este mult mai complex decat computerul Deep Blue care l-a invins la sah pe Kasparov acum 13 ani fiindca trebuie sa decodeze limbajul uman cu inflexiunile sale si trebuie sa poata face diferenta intre exprimarile formale si cele colocviale, dar si intre sensurile metaforice si cele proprii ale diverselor expresii. "Procesarea limbajului brut este dificila din cauza ca exista atat de multe moduri diferite pentru a exprima acelasi lucru", spun cei de la IBM.