​Maguay, furnizor local de servicii IT si producator de servere si calculatoare, testeaza prototipuri de tablet PC-uri si la anul ar putea lansa un model care va fi asamblat in Romania, cu conditia ca tehnologia sa evolueze si sa existe cerere reala, a spus directorul operational al companiei, Eduard Pughin. Maguay a lansat un nou brand de laptop-uri, numit MyWay si a prezentat o serie limitata de notebook-uri decorate cu motive taranesti, precum furci de tors sau perne de zestre. Imaginile nu sunt abtibilduri lipite, ci sunt turnate in "coperti".

Maguay a lansat o serie de laptop-uri decorate cu motive taranestiFoto: Hotnews

Maguay, companie care asambleaza in tara servere si laptop-uri, evalueaza posibilitatea de a lansa un tablet PC si face si teste cu diverse modele. "Exista si planuri de a scoate o tableta, avem cateva produse pe care le testam si el evaluam, dar mai asteptam sa vedem evolutia tehnologica si aici e importanta evolutia Android-ului, a Microsoft si e importanta partea de software, nu doar hardware. La o tableta functionalitatea e data de partea software (...) noi nu cream sistemele de operare asa ca asteptam cu interes reactia Android, dar si reactia Microsoft", spune Eduard Pughin care a subliniat ca succesul iPad e legat mai ales de functionalitatea deosebita a soft-ului.

Intrebat daca tableta va fi produsa in tara, directorul operational Maguay a spus ca asa se doreste fiindca sunt multe avantaje legate de servisare si upgrade.

"E o discutie foarte larga legata de unde ar fi produsa, noi avem anumite unitati de componente pe care le importam din Asia la fel cum fac multinationalele, cu diferenta ca noi importam unitatea de baza, dar nu finalizata. Marile companii comanda la fabricile din Asia un notebook complet, noi comandam unitatile de baza, iar restul de componente le adaugam la noi, in Romania. (...) Avem la sediul nostru principal din Bucuresti linia de asamblare pentru sediile mici, iar in afara Capitalei la o fabrica cu suficient spatiu avem linii de asamblare pentru serii mari", mai spune Pughin.

Noi am vrea sa-l asamblam aici, il servisam aici si il putem upgrada aici (...) Anul acesta nu intentionam sa lansam tablet pentru ca nu e o piata definita, insa la anul lucrurile s-ar putea aranja", adauga reprezentantul companiei.

Maguay si-a redenumit vechiul brand de portabile care acum se numeste MyWay, inlocuind seria eXpertBook. Modelele au preturi de la 1.000 lei, la circa 1.700 lei, fara TVA, insa compania a lansat si o serie limitata de notebook-uri decorate cu motive taranesti. Astfel, Maguay a prezentat doua modele de portabile cu coperte decorate cu motive taranesti: unul cu o furca de tors, iar altul cu un model de pe o perna de zestre din Transilvania.

"Vrem sa aratam ca pana si coperta poate fi configurata si ca poate fi turnata asa cum doreste clientul, tinta noastra e sa ajungem sa livram personalizat dupa dorinta fiecaruia si omul sa ajunga sa-si deseneze cum ar vrea sa arate notebook-ul. (...) Nu vrem sa producem abtibilduri de lipit pe laptop-uri", spune Pughin care estimeaza ca personalizarea copertei adauga cam 50-80 lei la pretul laptop-ului.

Pughin mai spune ca o serie de scoli sau companii doresc sa puna sigla proprie pe un laptop, astfel ca lucrurile arata promitator in segment.

Maguay are 60 de angajati, iar cifra de afaceri a fost de circa 12,5 milioane euro anul trecut. Compania are sub 3% pe piata notebook-urilor, iar obiectivul este atingerea nivelului de 5%.