Guvernul canadian a fost victima, in luna ianuarie, a unui atac cibernetic major provenind din China, in cursul caruia piratii au reusit sa preia controlul unor sisteme cheie ale Ministerului Finantelor si Consiliului Trezoreriei, relateaza presa locala, preluata de AFP.

Contacatat de AFP, secretariatul Consiliului Trezoreriei a recunoscut "o tentativa neautorizata de accesare a retelei". In urma acestei intruziuni, "accesul la internet al angajatilor a fost restrans pentru moment", a precizat un purtator de cuvant, Jay Denney.

Piratii, ale caror servere au fost localizate in China, au reusit sa preia controlul asupra computerelor unor inalti functionari din aceste doua administratii strategice, afirma televiziunea CBC, care citeaza surse de rang inalt din guvernul conservator. Aceste surse au precizat ca este imposibil de stabilit daca autorii acestui atac sunt chinezi sau au folosit pur si simplu servere amplasate in aceasta tara.

Televiziunea CTV sustine insa ca este vorba de pirati angajati de guvernul chinez. "Spionajul provenit din China a devenit o problema majora pentru Canada", a afirmat un functionar de rang inalt, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Serviciul canadian al informatiilor de securitate (SCRS) a sfatuit responsabilii guvernului sa nu numeasca Beijingul ca fiind locul de unde a fost lansat atacul si chiar sa evite sa discute despre aceasta situatie", scrie aceasta televiziune, pe site-ul sau de internet.

Jay Denney a refuzat sa confirme originea chinezeasca a atacului, explicand ca nu vrea sa divulge detalii despre "incidente legate de securitate" din Canada.

Beijingul a dezmintit orice implicare, purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Ma Zhaoxu, afirmand ca "alegatiile potrivit carora guvernul chinez sustine pirateria informatica sunt nefondate".

Scopul acestor atacuri ar fi fost aflarea parolelor sistemelor pentru a "debloca toate bazele de date ale guvernului", afirma surse citate de CBC. Si alte ministere ar fi putut fi afectate de acest atac, noteaza televiziunea publica, pe site-ul sau.

Serviciile secrete canadiene au fost mobilizate pentru a determina volumul informatiilor furate si identitatea autorilor acestui atac cibernetic considerat fara precedent.

Aceste informatii se adauga numeroaselor suspiciuni legate de rolul pe care il joaca Beijingul in pirateria informatica.

Saptamana trecuta, McAfee a anuntat ca mai multe mari grupuri petroliere sunt victimele unor atacuri cibernetice provenite din China de peste un an, in incercarea de a culege informatii confidentiale.

Anul trecut, o comisie a Congresului american a acuzat China ca ar conduce atacuri "masive" impotriva sistemelor informatice din Statele Unite.

In ianuarie 2010, Google a spus ca a fost victima unor atacuri originare din China care vizau conturile unor militanti pentru drepturile omului.

Autoritatile chineze au negat orice implicare.