Intel va lansa joi un nou standard pentru conectarea de periferice numit LightPeak, cu viteze de transfer de pana la o suta de gigabiti pe secunda, informeaza CNET. Noul conector este proiectat pentru a inlocui toate celelalte standarde disponibile pe piata la ora actuala, cum ar fi USB 3.0, FireWire sau SATA. Practic, noua tehnologie de interconectare de la Intel ar permite tuturor celorlalte standarde sa functioneze prin intermediul ei. Sursele citate de publicatia americana spun ca primele produse care vor implementa noul standard vor fi noile laptopuri MacBook Pro de la Apple, care vor fi lansate in aceeasi zi.

Intel LightPeakFoto: Intel

Scopul principal al noului standard este simplificarea si standardizarea metodelor de conectare ale perifericelor, fie ca este vorba de camere video HD, hard-disk-uri sau monitoare. Initial, noul standard va fi bazat pe cabluri din cupru, la fel ca si tehnologiile concurente, si va oferi o viteza de pana la 10 gigabiti pe secunda, dar in timp va face tranzitia catre fibra optica, moment in care vitezele de transfer vor creste de zece ori, pana la 100 gigabiti pe secunda.

Intel a amanat pana acum oferirea de suport in chipset-urile sale pentru stadardul USB 3.0, cu o viteza maxima de transfer de 5Gb/s, sperand sa poata impune LightPeak. Tehnologia a fost prezentata pentru prima data in 2009 pe o platforma hardware Intel si sistem de operare Apple, compania din Cupertino fiind unul dintre principalii sustinatori si parteneri in implementarea noului standard.