Guvernul chinez a lansat un nou motor de cautare numit Panguso, care va oferi rezultate filtrate dupa criteriile impuse de organele de cenzura de la Beijing, informeaza Physorg.com. Noul website va fi coordonat de agentia de presa de stat Xinhua si este realizat in parteneriat cu China Mobila, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa numarul de utilizatori.

Panguso, noul motor de cautare al guvernului de la BeijingFoto: captura ecran

Xinhua si China Mobile au anuntat noul proiect in august 2010, dupa ce Google si-a inchis portalul chinezesc, motivand ca nu doreste sa cedeze cererilor de cenzura din partea guvernului chinez. Panguso are drept principal concurent motorul de cautare Baidu, care detine 75% din piata si respecta regulile impuse de guvern in ceea ce priveste cenzura.

Noul portal de cautare foloseste o filtrare si mai agresiva decat competitorii sai: cautarea numele lui Liu Xiaobo, laureat al premiului Nobel pentru pace in 2010, nu returneaza nici un rezultat, iar cautarea dupa termenul “Dalai Lama” returneaza cateva rezultate despre turismul din Tibet, conform testelor efectuate de Physorg.com.

China are la ora actuala 457 de milioane de utilizatori de internet, dintre care 303 milioane utilizatori de internet mobil, conform China Internet Network Information Center, iar reteaua China Mobile are aproape 590 de milioane de utilizatori. Guvernul chinez este cunoscut pentru cenzura foarte stricta pe care o impune continutului online, specialistii IT numind sistemul complex de filtrare “marele zid informatic” (The Great Firewall, n.r.).