Conducerea Facebook a pus paginile activistilor egipteni anti-Mubarak sub protectie speciala pentru a le proteja de atacuri din partea serviciilor guvernamentale egiptene, informeaza The Daily Beast citand surse din interiorul retelei de socializare. Conform informatiilor obtinute de publicatia americana, mai multi oficiali de rang inalt din cadrul Facebook au fost implicati, alaturi de reprezentanti ai protestatarilor si membri ai unor ONG-uri pro-democratie.

Noua interfata FacebookFoto: Facebook.com

Imediat dupa inceputul protestelor de la Cairo, in 25 ianuarie, administratorul paginii “We Are All Khaled Said”, unul dintre principalele canale de comunicare si organizare ale protestatarilor, a cerut ajutorul Facebook pentru a-si proteja pagina de un eventual atac informatic din partea autoritatilor egiptene. Richard Allan, director in cadrul diviziei europene a retelei de socializare, i-a raspuns administratorului intr-un email ca “toate paginile-cheie sunt puse sub protectie speciala”.

In trecut, mai multe guverne represive au apelat la regulamentul Facebook pentru a opri activitatea unor pagini disidente, bazandu-se pe faptul ca reteaua cere ca toti administratorii de pagina sa isi foloseasca identitatea reala, si nu un pseudonim. In cazul protestelor din Egipt, Allan a facilitat transferul controlului paginii “We Are All Khaled Said” catre un disident egiptean din Washington, pentru a putea mentine pagina in functiune fara nici un risc real pentru administrator.

Implicarea activa a Facebook in revoltele din Egipt vine in contextul in care mai multe organizatii pentru protectia drepturilor omului au subliniat puterea pe care companiile IT o au si modul in care aceasta poate fi folosita pentru bine sau rau. Anul trecut, Google a intrat intr-un conflict deschis cu guvernul chinez pe problema cenzurii rezultatelor motorului sau de cautare, iar guvernul rus s-a folosit de pirateria software pentru a inchide mai multe ONG-uri pro-democratie. In cazul din urma, Microsoft a reactionat oferind licente gratuite pentru programele sale tuturor organizatiilor ruse care nu si le puteau permite.

In timpul revoltelor din Egipt, retelele sociale Facebook si Twitter au jucat un rol important in organizarea protestelor. Google a oferit chiar un serviciu care permitea utilizatorilor sa posteze mesaje pe Twitter prin comanda vocala, dupa ce guvernul a blocat accesul la site-ul de microblogging.