Spre deosebire de Egipt si Libia care au oferit recent exemple negative despre cum internetul poate fi suprimat de autoritatile totalitare, Japonia vine cu un contra-exemplu pozitiv: internetul s-a comportat extrem de bine, in ciuda distrugerilor pe care cutremurul si tsunami-ul le-au adus in multe orase. E o dovada ca japonezii au in teren o retea extrem de eficienta si densa care, desi cateva ore nu a functionat in locurile cel mai grav atinse de distrugeri, si-a revenit repede si functioneaza aproape normal, spun oficiali ai firmei de cercetare Renesys, citati de site-ul de tehnologie ZD Net.

Cutremurul din Japonia a fost sursa de imagini tulburatoare pe mai toate canalele de stiri, iar pentru cei care au rude si prieteni in zonele lovite era vital sa se asigure ca ei sunt bine. Internetul foarte bine pus la punct a permis acest lucru, fie ca a fost vorba de un e-mail, fie de un update pe Facebook, au fost lucruri mici care insa au insemnat enorm pentru cei ingrijorati si dornici sa afle ca apropiatii sunt bine.

Firma de cercetare Renesys conchide ca internetul din Japonia s-a comportat mult peste asteptari, date fiind distrugerile pe care cutremurul si tsunami-ul le-au adus in atat de multe orase. Japonia a construit o retea densa si eficienta, gandita special sa faca fata unor situatii limita. In plus, multe din cablurile submarine nu au fost afectate, astfel ca efectele au fost reduse, fiind vorba de imposibilitatea de a accesa pentru cateva ore internetul, insa doar in zone relativ limitate.

Per total, concluzia ar fi ca internetul functioneaza si acum foarte bine, in ciuda faptului ca unii provideri au suferit distrugeri, iar eforturile logistice de salvare si reconstructie pot fi mult mai eficiente datorita functionarii internetului.