In ultimii sase ani, China a inchis peste 130 000 de internet cafe-uri pentru ca autoritatile sa aiba si mai mult control, arata un raport guvernamental citat de Computerworld. Piata internet cafe-urilor este controlata strict de guvernul chinez care poate emite si retrage oricand licentele de functionare. Legea prevede ca celor 18 ani le este interzis prin lege accesul in internet cafe-uri, deoarece guvernul considera ca anumite informatii le-ar putea fi daunatoare.

In aprilie 2010, guvernul chinez a declarat ca va inchide internet cafe-urile care le permit minorilor sa acceseze internetul, informeaza agentia de presa Xinhua si se pare ca acesta e unul din motivele invocate pentru ca inchide atat de multe internet-cafe-uri considerate ilegale.

Autoritatile vor promova deschiderea de internet-cafe-uri controlate de firme ale statului, insa va inaspri regulile pentru companiile independente care vor sa deschida astfel de locuri.

China e de departe tara cu cei mai multi utilizatori de internet - peste 450 de milioane - iar datele arata ca peste 180 de milioane merg la internet cafe-uri. China a investit masiv in solutii tehnice de control strict al internet-ului si site-uri considerate "sensibile" din punct de vedere al continutului nu pot fi accesate, iar activisti care au incercat sa cheme lumea la demonstratii prin intermediul internet-ului au fost arestati.