Politia din statul american Florida si-a intetit actiunile in vederea destramarii unei retele de criminalitate informatica gestionata de romani care au convins sute de americani naivi sa trimita bani prin diverse servicii de transfer in schimbul unor produse care insa nu existau, noteaza The Sun Sentinel, cotidian al orasului Fort Lauderdale. Americanii trimiteau bani prin servicii precum Western Union fiind convinsi ca vor cumpara masini sau ambarcatiuni la preturi incredibil de mici, insa membrii retelei se alegeau cu banii, iar cumparatorul nu primea nimic.

Desi site-urile de licitatii au avertizat utilzatorii ca nu trebuie sa trimita bani prin serviciile de transfer unor persoane necunoscute, in ultimii ani au fost numeroase cazuri in care americani naivii au fost pacaliti, convinsi fiind ca au gasit oferte extraordinare.

Un roman in varsta de 25 de ani, Cristian Jdera, a recunoscut ca a ridicat bani trimisi de cetateni americani care comandasera produse care s-au dovedit a fi fictive. Jdera ar fi spus intr-o discutie intr-un bar, interceptat de FBI - ca americanii sunt prosti ca trimit bani la intamplare - iar ancheta a aratat ca el era mana in mana cu un angajat al Western Union din Bucuresti. Jdera ar fi ridicat bani de 180 de ori, suma totala trecand de 470.000 de dolari.

Acesti intermediari care ridicau bani trimisi de naivi foloseau pasapoarte false, unul dintre ei fiind descoperit cu sase astfel de acte asupra sa. Pedeapsa pentru participarea la astfel de infractiuni ajunge la 20 de ani, iar sentintele pentru doi romani vor fi comunicate de justitia americana in luna mai.

In 2008, autoritatile din Fort Lauderdale, Florida au pus sub acuzare sapte romani care faceau parte din aceasta retea, iar cand unul dintre ei a fost arestat, in masina sa au fost gasiti 33.000 de dolari si chitante Western Union de peste 80.000 de dolari. Trei dintre cei pusi sub acuzare au primit o reducere substantiala de pedeapsa (luand sub doi ani de inchisoare) pentru ca si-au recunoscut vinovatia si au acceptat o serie de conditii puse de instanta.

In plus, luna trecuta un tribunal din Fort Lauderdale a pus sub acuzare alti sapte cetateni, dintre care trei (doi cetateni moldoveni si unul roman) sunt inca in libertate.